Direktor klinike za ORL: Gubitak čula mirisa i ukusa zbog kovida-19 je prolazan

Zdravlje 26. avg 202009:05 > 09:28
Izvor: N1

Direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije profesor doktor Nenad Arsović izjavio je da je gubitak čula mirisa i ukusa zbog koronavirusa prolaznog karaktera, ali da može doći do trajnog oštećenje uha.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Prva rekao da lekari mogu da utvrde da li je gubitak čula mirisa posledica virusa kovid-19.

POVEZANE VESTI

Kako je rekao, još je neistraženo koje delove uha koronavirus najčešće napada i kakve posledice ostavlja na taj organ.

„Zato što ima vrlo malo publikacija. U jednoj udruženoj studiji svega 26 prijavljenih slučajeva ima  oštećenja sluha“, rekao je Arsović.

Dodao je da su tu dominantno senzori neuralnog oštećenja sluha koji govore da dolazi do oštećenja samog unutrašnjeg uha, odnosno Kortijevog organa i tada bivaju napadnute neuro epitelne ćelije koje su odgovorne za sluh u perifernom organu što dovodi do trajnog oštećenja.

„Ta istraživanje je moguće sprovesti i retrospektivno kod pacijenata u odgovarajućim uslovima“, rekao je Arsović.

Na pitanje zašto je važno da se PCR test radi tako što se uzima uzorak iz grla i iz nosa rekao je da bi taj test bio najreprezentativniji kada bi se uzorak uzimao iz prostora koja se nalazi iza nosa.

„Pošto je vrlo nezgodno i nikad nismo sigurno da ćemo moći odatle da uzmemo onda se uzima i iz nosa i iz grla tako da pokrijemo taj deo anatomski gde bi moglo da dođe do prisustva virusa“, naveo je.

Uzimanje uzorka iz grla moglo bi da ugrozi osobu koja uzima uzorak i zbog toga oni moraju da budu propisno zaštićeni i da imaju masku i naočare.

Bris uha ne postoji što se tiče dijagnostike koronavirusa, jer virusa u spoljašnjem uhu nema, pa bi moralo da se uradi u srednjem uhu, gde bi virus samo i mogao da se nađe, a to bi značilo da bi se uzorak uzimao tako što se pacijent uspava i otvori bubna opna, rekao je Arsović.

Više vesti o kovidu-19, pandemiji i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte u BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.