Hiljade Šveđana lažno pozitivno zbog nepreciznih testova iz Kine

Zdravlje 25. avg 202019:05 > 19:06
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Oko 3.700 Šveđana bilo je lažno pozitivno na koronavirus zbog nedostataka testova iz Kine, objavila je Agencija za javno zdravlje.

Testovi Kompanije „BGI Genomics“ nisu mogli da razlikuju vrlo nizak nivo virusa od negativnog rezultata, objasnila je švedska agencija. 

POVEZANE VESTI

„Dobavljač mora da prilagoditi svojstva koja su potrebna za korišćnje ovog testa“, rekla je Karin Tegmark Visel, šef odeljenja za mikrobiologiju. 

Ti testovi su izvezeni u brojne druge zemlje, dodala je Tegmark Visel ne otkrivajući više detalja.

„BGI Genomics“, čija se dva ogranka nalaze na američkoj crnoj listi kompanija umešanih u kršenje ljudskih prava, nisu bili dostupni za komentar. 

U martu su za korišćenje svojih testova dobili odobrenje američkih vlasti za hitnu upotrebu, a u maju i od Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Švedske laboratorije koje procenjuju efikasnost testova, prilagodile su svoju metodologiju. Agencija nije rekla koliko je tih testova iskorišćeno, ali čini se da nije reč o velikom broju jer je vrlo niska prisutnost koronavirusa u zemlji. 

Švedska kaže da su se pogrešni rezultati samo marginalno odrazili na statistiku zaraza.

Od pojave koronavirusa u Švedskoj je ukupno zaraženo 86.891 osoba, a umrlo ih je 5.814. Broj slučajeva, pacijenata na intenzivnoj nezi i mrtvih opada poslednjih nedelja.

Agencija će početkom sledeće nedelje predstaviti svoju strategiju za popuštanje mera za javna događanja, poput fudbalskih utakmica.