Naučnici: Med bolji u lečenju kašlja i prehlade od pojedinih lekova

Zdravlje 20. avg 202021:47 > 22:09
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Med bi mogao više da pomogne kod kašlja i prehlada od lekova koji se mogu kupiti bez recepta, pokazala je nova studija.

Naučnici su rekli da je med bio delotvorniji za ublažavanje simptoma prehlade i gripe od uobičajenih komercijalnih lekova i da bi mogao da bude sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima, prenosi CNN.

POVEZANE VESTI

Oni su ohrabrili lekare da razmotre preporučivanje meda pacijentima umesto da im prepisuju antibiotike, koji mogu da izazovu nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihove prekomern upotrebe.

Med se odavno koristi kao kućni lek za kašalj, ali njegova delotvornost nije bila dovoljno istraživana.

Naučnici sa Univerziteta Oksford analizirali su postojeće dokaze da bi saznali kako med utiče na simptome infekcije gornjeg respiratornog sistema.

“Med je bio bolji od uobičajenih sredstava za ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sistema“, napisali su oni u stručnom časopisu “BMJ Evidence-Based Medicine” i dodali.

“On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao da pomogne u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna daljnja placebom kontrolisana kvalitetna ispitivanja“.

Naučnici su prikupili rezultate 14 studija, od kojih su u devet bila uključena samo deca.

Većina je upoređivala med sa konvencionalnijim lečenjem kao što je uzimanje lekova za koje recept nije potreban.

Ranija istraživanja zaključila su da med uništava bakterije. 

Studije su pokazale da je delotvoran protiv desetaka sojeva, uključujući E. coli i salmonelu.

Pokazalo se da su posebna vrsta meda sa Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka kao i Heliko bakterije (Helicobacter pylori ) koja izaziva čireve na želucu.

Još jedna studija kojom je obuhvaćeno 139 dece otkrila je da je med bolji za ublažavanje noćnog kašlja od popularnog antitusika dekstrometorfana i antihistaminika difenhidramina.