Dva razloga zašto je san važan za mozak

Zdravlje 09. avg 202021:32 > 21:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Prema novom američkom istraživanju spavanje je bitno iz brojnih razloga, prvenstveno jer daje imunološkom sistemu priliku da se oporavi i "popravi" sve što treba u telu.

Spavanje takođe može da bude presudno za našu sposobnost učenja kako starimo.

San utiče na sećanje i pamćenje

Da bi sproveli ovu studiju, istraživači su simulirali i ispitali različita stanja mozga, posebno gledajući kako se nova sećanja kodiraju tokom spavanja, i kako se održavaju stara sećanja. 

POVEZANE VESTI

Na osnovu njihovih posmatranja neuronskih mreža tokom različitih stanja mozga, čini se da spavanje ima važnu ulogu u čuvanju novih sećanja i spašavanju starih tako što ih reprodukuje, piše Mind Body Green.

„Sećanja, čak i ona stara, spavanjem se stalno ažuriraju. Shvatili smo da se tokom ciklusa spavanja i stara i nova sećanja spontano reprodukuju, što spečava zaborav i povećava efekat prisećanja“, objašnjava vodeći autor studije dr Maksim Bazhenov.

Spavanje je neophodno za stalno učenje

Ovo otkriće bi prema dr Bazhenovu,  moglo da objasni kako je mozak sposoban da sačuva toliko sećanja i stalno prima nova.

Dok spavamo, određeni neuroni ponavljaće i kodiraće više sećanja, i stara i nova.

„Svakodnevno učimo mnoge nove stvari, a ta sećanja se takmiče sa onim starim. Spavanje omogućava različitim sećanjima da koegzistiraju u mozgu“, objašnjava dr Bazhenov.

Kako odrastamo, naša sposobnost da isprobamo nove stvari i kodiramo nova sećanja ključna su za našu opštu dobrobit i kvalitet života.

Osim što su istakli  koliko je važno imati dovoljno sna, istraživači kažu da se nadaju da će ovi rezultati podstaći više istraživanja  koja se odnose na spavanje kao i pomoć različitih tehnologija koja bi mogla da poboljšaju pamćenje i učenje, posebno kako starimo.