Nova verzija leka: Počinje kliničko ispitivanje remdesivira za inhalaciju

Zdravlje 08. jul 202021:12 > 21:49
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Proizvođač remdesivira "Gilead Sciences", najavio je početak kliničkih ispitivanja nove verzije antivirusnog leka za lečenje COVID-19 pacijenata za koje nije potrebna hospitalizacija.

Proizvođač remdesivira „Gilead Sciences“, najavio je početak kliničkih ispitivanja nove verzije antivirusnog leka za lečenje COVID-19 pacijenata za koje nije potrebna hospitalizacija.

POVEZANE VESTI

Lek remdesivir za inhalaciju bi se koristio sa nebulizatorom, dok je prva verzija predviđena za intavensku upotrebu.

U ispitivanju će učestvovati 60 zdravih osoba starosti od 18 do 45 godina u SAD kako bi se utvrdila sigurnost i podnošljivost leka u ovom obliku.

„Sa obećavajućim podacima koji su proizašli iz randomizovanih, kliničkih ispitivanja intravenskog remdesivira koji se daje hospitalizovanim pacijentima, postalo je jasno da su potrebni napori da se ispita potencijal leka u ambulantnom okruženju. Preduzeti su značajni istraživački napori za isporuku remdesivira za inhalaciju. Zadovoljstvo nam je što možemo da najavimo pokretanje kliničke studije faze I radi procene sigurnosti, podnošljivosti i farmakokinetike ispitivanog rastvora remdesivira za inhalaciju kod zdravih dobrovoljaca “, rekao je u medicinskoj izjavi glavni medicinski direktor kompanije „Gilead Science“ dr Merdad Parsej.

Remdesivir, koji se trenutno daje intravenski putem infuzija, je jedini lek koji ima odobrenje za hitnu upotrebu od Američke Uprave za hranu i lekove za lečenje koronavirusnih infekcija.

„Dodatna klinička ispitivanja koja procenjuju remdesivir u kombinaciji sa protivupalnim lekovima, kod ranjive populacije pacijenata i u ambulantnim okruženjima su u toku ili se njihov početak planira u bliskoj budućnosti“, kaže se u saopštenju.