Svetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama

Zdravlje 08. jul 202015:24 > 15:28
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kompanija Filip Moris (Philip Morris International Inc) saopštila je da IQOS, uređaj koji zagreva, a ne sagoreva duvan, smanjuje izloženost korisnika štetnim hemikalijama koje se nalaze u cigaretama, objavila je američka Agencija za hranu i lekove (FDA), a prenosi Blumberg.

FDA je u utorak saopštila da naučne studije pokazuju da potpuni prelazak sa cigareta na IQOS sistem „smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim hemikalijama“, što po rečima Miča Zelera, direktor FDA Centra za duvanske proizvode, može da pomogne punoletnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim hemikalijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode“.

Ova odluka, kako agencija Blumberg ističe, „daje IQOS-u prednost u odnosu na druge alternative, poput elektronskih cigareta, u pokušaju da odvrati pušače od cigareta“. Drugi proizvođači, kako je navedeno, ne mogu da iznose takve tvrdnje dok ne dobiju saglasnost FDA-ja.

Američka agencija za hranu i lekove je istakla da ova odluka ne znači da je IQOS proizvod bez rizika, već da može da bude „manje štetna alternativa za ljude koji potpuno predju sa cigareta na njega“.

„Ovom odlukom se za Filip Moris okončao proces koji je trajao skoro četiri godine. Kompanija je podnela zahtev FDA-u da se ovaj proizvod svrsta u kategoriju proizvoda ‘modifikovanog rizika’ u decembru 2016. godine“, zaključuje se u izveštaju Blumberga.

O ovoj odluci FDA-a izveštavaju i druge vodeće svetske agencije, navodeći da je IQOS prvi elektronski proizvod sa nikotinom, a drugi duvanski proizvod ikada, koji je FDA svrstala u kategoriju „proizvoda modifikovanog rizika“.

Agencija Rojters navodi da se od izdavanja ovog dokumenta „očekuje da bude koristan za zdravlje stanovništva“ i dodaje da je kompanija Filip Moris sada u obavezi da sprovodi nadzor i studije kojima će se utvrditi da li se MRTP preporuke na američkom tržištu poštuju i da li dolazi do upotrebe ovog proizvoda od strane maloletnika.

Ugledni američki magazin „Politiko“ je podsetio da je FDA u aprilu prošle godine odobrila komercijalizaciju uređaja u SAD, navodeći u tom trenutku da se „razmatra da li konkretan proizvod može ili ne pomoći punoletnim pušačima da ostave tradicionalne cigarete“.

Ova dodatna odluka je, navodi Politiko, preokret koji omogućava kompaniji Filip Moris da informiše potrošače da je IQOS proizvod modifikovanog rizika koji značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih hemikalija u donosu na klasične cigarete.

IQOS je prvi uređaj koji zagreva a ne sagoreva duvan koji je autorizovan za prodaju u SAD, a kompanija Filip Moris taj uredjaj prodaje u više od 50 zemalja.