Italijanski lekari uspešno razdvojili sijamske bliznakinje spojenih lobanja

Zdravlje 07. jul. 202017:57 > 18:18
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vatikanska dečja bolnica u Rimu objavila je da su lekarii uspešno razdvojili sijamske bliznakinje sa spojenim zadnjim delom glave.

Takozvani kraniopagus blizanci, dvi devojčice, imale su zajednički deo kostiju glave i cerebralnog venskog sistema.

POVEZANE VESTI

 „To je prvi slučaj u Italiji, a verovatno i u svtetu, bar nema zapisa o sličnim operacijama u literaturi“, saipštila je bolnica „Bambino Gesu“.

Bliznakinje Ervina i Prefina rođene su u Srednjoafričkoj Republici 2018. Prevezene su u Rim kroz humanitarni program bolnice „Bambino Gesu“.

Operisane su tri puta 2019. i jednom ove godine kada su uspeli da ih razdvoje. Poslednja operacija trajala je 18 sati i u njoj je učestvovalo više od 30 članova medicinskog osoblja. 

Mesec dana kasnije  „bliznakinje su dobro“. Još su u bolnici, ali mogu da očekuju „normalan život“, kažu u bolnici. 

Razdvajanje njihovih cerebralnih venskih sistema bio je najveći izazov. Koristili su ogledala da bi bliznakinje mogle da se vide i prepoznaju lica jedna drugoj pre njihove završne operacije.

Devojčice su 29. jula uz pesmu i kolače proslavile dve godine. U objavljenom videu proslave, sedele su na majčinim kolenima sa povojima na glavama.

Kraniopagus blizanci su veoma retki. Bolnica „Bambino Gesu“ zna za samo još dva takva slučaja koja su uspešno operisana u Londonu, ali tim blizancima bili su spojeni prednji, a ne zadnji delovi glave.