Da li probiotici mogu da pomognu kod depresije?

Zdravlje 07. jul 202013:19 > 13:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Mnogi od nas instinktivno osećaju vezu između creva i mozga. Ta veza kao i spektar bakterija koje borave u našem digestivnom traktu, naš mikrobiom, može da pomogne u lečenju mentalnih bolesti i to je postalo polje interesovanja naučnika poslednjih godina.

Novo istraživanje ukazuje na to da bi probiotici, za koje se pretpostavlja da pozitivno utiču na naša creva, mogli da pomognu u smanjenju depresije.

„Ovo je kvalitetno istraživanje, ali su u pitanju relativno preliminarni podaci“, rekao je Alan Jang, profesor poremećaja raspoloženja na Institutu za psihijatriju, psihologiju i neuronauku na,” King’s College London”.

POVEZANE VESTI

„Dakle, iako ovo istraživanje podržava ideju da prebiotici i probiotici mogu da budu korisni ljudima koji pate od anksioznosti i depresije, potrebno je više istraživanja.Ovi podaci zaista služe za sprovođenje većih ispitivanja“, rekao je Jang, koji nije bio uključen u pregled.  

Istraživači sa Univerziteta u Brajtonu i Univerzitetske bolnice Crojdon u Velikoj Britaniji pogledali su 71 studiju objavljenu između 2003. i 2019. koja je proučavala kako probiotici i prebiotici mogu da pomognu odraslima sa depresijom, al ii osobama sa  anksioznim poremećajima.

Samo sedam smatralo se dovoljno snažnim da bi bili uključeni u sistematski pregled, ali svi su pokazali „značajna poboljšanja“ prilikom merenja efekta uzimanja prebiotika i probiotika u poređenju sa lečenjem ili placebom.

Iako su probiotički dodaci sami ili u kombinaciji sa prebioticima mogu biti povezani sa merljivim smanjenjem depresije, mogući doprinos smanjenju anksioznosti još nije bio jasan, navodi se u studiji.

Istraživači su rekli da njihov pregled ima nekoliko nedostataka. Nijedna od uključenih studija nije trajala dovoljno dugo,  a broj učesnika je bio mali. 

To je otežalo izvlačenje bilo kakvih čvrstih zaključaka o ukupnim efektima, koliko dugo traju i da li može biti kontraindikacija povezanih sa dugotrajnom upotrebom, rekli su.

David Kertis, penzionisani psihijatar i počasni profesor Univerzitetskog koledža u Londonu, rekao je da je malo verovatno da će probiotici uticati na raspoloženje.

U radu koji  je objavljen u časopisu “BMJ Nutrition, Prevention & Health “navodi se da nije poznat kako bi probiotici mogli da deluju.

 Međutim, naučnici ukazuju na to da bi mogli da smanje proizvodnju citokina koji igraju ulogu u upalnim procesima ili pomoći delovanju triptofana za koji se veruje da igra ulogu u vezi probave i mozga kod psihijatrijskih poremećaja.  

Osim toga  kod osoba koje pate od depresije, a imaju druge zdravstvene poremećaje poput nedovoljne proizvodnje insulina ili sindroma iritabilnog creva, probiotici bi mogli da utiču na lični doživljaj depresije ublažavanjem tih simptoma.  

Prema analizi Američkog gastroenterološkog društva objavljenoj prošlog mjeseca za većinu probavnih poremećaja među kojima su Kronova bolest, ulcerativni kolitis ili sindrom iritabilnog creva, nema dovoljno dokaza na osnovu  kojih bi se moglo preporučiti uzimanje probiotika.