Nađite način da se odmorite za vreme rada od kuće

Zdravlje 29. jun 202014:12 > 14:15
Podeli:
Izvor: Pixabay

Rad od kuće tokom pandemije koronavirusa postao je svakodnevica za mnoge. Nije nam se izmenio samo način rada, već i način na koji se odmaramo. Umesto da ručak pojedemo u restoranu sa kolegama, sada na brzinu pojedemo sendvič, istovremeno proveravajući mejlove.

„Izuzetno je važno da se isključite. Pokušajte da se odmaknete od posla u pauzi za ručak“, kaže Utz Niklas Valter iz nemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savetovanje (IFBG).

„Da sam u vreme pauze za ručak bio u restoranu sa kolegama, verovatno ne bih odgovarao na telefonske pozive“, kaže Valter i dodaje:

POVEZANE VESTI

„Ako ni to ne pomogne, odložite mobilni u vreme ručka. To je odličan način koji može da pomogne da pogled ne bude neprestano usmeren prema ekranu.“

Osobe koje žive same i nedostaje im razgovor sa drugim osobama, za vreme pauze mogu da dogovore ručak sa njima. U idealnom slučaju trebalo bi voditi računa i o tomu da, kada radeći od kuće dogovorite ručak, ne odete predaleko jer biste i na taj način mogli biti izloženi nepotrebnom stresu.

Ali Valter kaže da i ta odluka zavisi od pojedinca i od toga da li želi pauzu da provede sa drugim osobama. On dodaje da će introvertne osobe verovatno radije i pauzu za ručak provesti u restoranu bez tuđeg društva. 

Osim pauze za ručak, svi koji rade od kuće trebali bi da pokušaju da uvedu još nekoliko kratkih pauza u svoj dnevni raspored.

Ako radite od kuće „imate mogućnost nakratko da odspavate“, kaže Valter.

Možete leći na sofu, no važno je ne zaspati duže od petnaestak minuta. „Podesite alarm na 17 do 20 minuta da biste bili sigurni da nećete utonuti u dubok san.“

Zbog pandemije koronavirusa i duža putovanja još uvek su vrlo neizvesna. Ali Valter u svakom slučaju preporučuje promenu sredine, naročito ako vam se životni prostor pretvorio u kancelariju.

„Ako ste u mogućnosti, pokušajte da promenite sredinu na nekoliko dana“, savetuje Valter. 

I posljednje, ali ne i najmanje važno: u vreme odmora isključite kompjuter i ostalu opremu čim završite sa poslom predviđenim za taj dan ili dok ste na odmoru, nariočito ako se ona nalazi u kuhinji ili u spavaćoj sobi.