Novi dokazi o prenosu koronavirusa preko divljih životinja

Zdravlje 23. jun. 202013:22 > 13:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pacovi koji se prodaju na pijacama i u restoranima jugoistočne Azije nosioci su brojnih koronavirusa, pokazalo je istraživanje. Broj pozitivnih uzoraka povećao se jer su divlje životinje prešle "s polja na tanjir", što upućuje na to da su usput “pokupile” i neki virus.

Iako se otkriveni sojevi razlikuju od onih kod COVID-19 i ne smatraju se opasnim za ljude, naučnici već duže vreme upozoravaju da bi upravo divlje životinje mogle da budu glavni inkubatori zaraze.  

POVEZANE VESTI

Mešanje različitih koronavirusa i očigledno povećanje njihovog broja u lancu snadbevanja na putu prema restoranima, ukazuje na to da „za konzumente postoji velik rizik“ od zaraze, pokazala je studija američkih i vijetnamskih naučnika, koja tek treba da prođe recenziju.   

Mnogi veruju da je ishodište aktuelne pandemije upravo trgovina divljim životinjama, da se bolest javila najprije među slepim miševima, pa se sa njih prenela na ljude preko, zasad još uvek neidentifikovanih, drugih životinjskih vrsta.  

Novi preliminarni rezultati odnose se na pacove, ali mogu se primeniti i na druge divlje životinjske vrste, poput pangolina i cibetki koje se love, transportiraju i drže u kavezima na putu do pijaca i restorana.  

Uvid u širenje virusa  

„Iako se ne radi o opasnim virusima, oni nam daju uvid u to na koji način uspevaju da se prošire u ovakvim okolnostima“, rekla je Sara Olson iz njujorške grupe za očuvanje vrsta WCS, koja je radila na istraživanju sa kolegama iz Vijetnama.

 „Lanci nabavke divljim životinjama i uslovi u kojima te životinje borave za vreme transporta, imaju velik uticaj na pojačanu rasprostranjenost koronavirusa“, objašnjava naučnica Amanda Fajn.  

Pacovi su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na piričanim poljima, odakle ih transportiraju do pijaca i restorana. Glodari se uzgajaju i na farmama zajedno sa ostalim životinjama, poput divokoza.  

Opasni lanci nabavke

U uzorcima prikupljenim tokom 2013. i 2014. godine na 70 lokacija u Vijetnamu otkriveno je šest poznatih sojeva koronavirusa. Visok procenat pozitivnih uzoraka otkriven je među poljskim pacovima koji su namenjeni ljudskoj ishrani.  

Naučnici upozoravaju da je broj pozitivnih uzoraka značajno porastao tokom lanca nabavke: farme – šet odsto, trgovci – 21 odsto, pijace – 32 odsto, restorani – 56 odsto.  

Procenat pozitivih uzoraka među glodarima u njihovu prirodnom staništu iznosi između nula i dva odsto, ističu naučnici.  

Studija je sprovedena u saradnji sa stručnjacima za zdravlje životinja iz Vijetnama, koji razmatraju mogućnost zabrane trgovine i konzumiranje divljih životinja. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “bioRxiv” i još čekaju recenziju.   

Stručnjaci koji se bore za očuvanje životinjskih vrsta ističu da pandemija koronavirusa predstavlja prekretnicu kada je u pitanju smanjenje obima trgovine divljim životinjama.  

Pijace – tempirane bombe za izbijanje epidemije  

Naučnici upozoravaju da pijace mogu da budu poput „tempiranih bombi za izbijanje epidemije“, jer se  tu dovozi velik broj različitih divljih vrsta koje neko vreme borave na istome mestu.   

Kineske vlasti zabranile su uzgoj i konzumiranje živih divljih životinja u jeku izbijanja pandemije, ali  još uvijek postoje izuzeci, poput trgovine divljim životinjama zbog medicinskih istraživanja i kada se radi o kućnim ljubimcima.   

Sa službenog popisa životinja čije se ljuske koriste u tradicionalnoj medicine, Kina je uklonila pangoline. Zaštićeni status ovih životinja ova zemlja je podigla na najviši nivo, što ih svrstava u istu klasu zaštite koju imaju pande.