Očevi se osećaju usamljeno i depresivno tokom perioda dojenja

Zdravlje 20. jun. 202018:10 > 18:34
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako izazovi očinstva nisu prouzrokovani rastućim stresom brige oko novorođenčeta ili nedostatkom sna, jedna studija je otkrila da očevi mogu da imaju pomešana osećanja tokom perioda dojenja.

U početku se osećaju uzbuđeno i prezadovoljno, a posle toga se osećaju usamljeno, depresivno i nesposobno.

Period dojenja može da blokira očeve u povezivanju sa decom

POVEZANE VESTI

Obično je period dojenja vreme kada se mama povezuje sa bebo, zbog toga  neki očevi mogu da se osećaju zapostavljeno. Neki od njih misle da dojenje blokira njihovo povezivanje sa bebom, pa čak i sa suprugom. To stvara veliki stres očevima, zbog čega se osećaju depresivno i na neki način ljubomorno.

Često su nezadovoljni sobom

Osećaj isključenosti može da utiče i na samopouzdanje kod nekih očeva. Kako im nije uvek omogućeno da u potpunosti učestvuju u detetovom životu i pruže im potrebnu negu, osećaju da nisu dovoljno kompetentni i da su bespomoćni kao očevi.

Te negativne emocije čak vode do svađa sa njihovim suprugama, navodi se u istraživanju. Mnogi očevi veruju da je za vreme dojenja njihova uloga podržavanje i olakšavanje procesa. Smatraju da je važno da se brinu o svom partneru, obezbede hranu, pomognu u kućnim obavezama, brinu se o starijoj deci i bebi.

Rado preuzimaju odgovornost za hranjenje

Još jedno zanimljivo otkriće kaže da bi očevi vrlo rado preuzeli odgovornost za hranjenje. To im pomaže da uspostave vezu sa svojim detetom i bolje osete i razumeju njihove emocije. Jedan od očeva izjavio je da mu je hranjenje sina pomoglo da shvati da je zapravo postao otac.