Nemačka vlada kupuje 23 odsto vlasništva u firmi koja radi na vakcini za koronu

Zdravlje 15. jun 202021:44 > 16. jun 2020 07:10
Izvor: Shutterstock

Nemačka vlada saopštila je da kupuje 23 odsto udela u KjurVaku (CureVac), nemačkoj kompaniji koja radi na potencijalnoj vakcini protiv koronavirusa, podvlačeći svoju odlučnost da zadrži ključne industrije u zemlji.

Nemačka razvojna banka KfW kupiće akcije biotehnološke kompanije KjurVaka u vrednosti od 300 miliona evra, rekao je ministar ekonomije Peter Altmajer i dodao da je cilj pružiti toj kompaniji „finansijsku sigurnost“, kako bi mogla nesmetano da nastavi da radi na proizvodnji vakcina.

On je rekao da vlada želi da ojača biotehnološki sektor ali da neće uticati na poslovne odluke KjurVaka.

„Nemačka vlada je odlučila da uloži u tu kompaniju velikog potencijala jer očekuje da će ubrzati razvoj programa i da će osigurati sredstva KjurVaku da u potpunosti razvije potencijal svoje tehnologije“, naveo je Altmajer.

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel, Helge Braun, izjavio je u martu da su nemački zvaničnici imali „veoma intenzivan kontakt“ sa KjurVakom i da su postojala „razmišljanja o približavanju Sjedinjenim Državama“.

On nije detaljno objasnio prirodu američkih interesa, a kompanija KjurVak i tadašnji američki ambasador u Nemačkoj odbacili su pisanje štampe da je predsednik Donald Tramp nudio nemačkoj firmi veliku svotu kako bi radila za SAD.

Informacija o kupovini udela u KjurVau dolazi samo posle dva dana nakon što je farmaceutska kompanija „Astrazeneka“ potpisala ugovor sa Nemačkom, Francuskom, Italijom i Holandijom o nabavci 400 miliona doza vakcine protiv kovid-19.