Naučnici testiraju lek za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka kod COVID-19

Zdravlje 15. jun 202012:21 > 12:50
Izvor: Shutterstock

Eksperimentalni lek koji bi mogao da spreči potencijalno smrtonosne krvne ugruške povezane sa Covid-19 je u fazi testiranja.

Ispitivanje, koje finansira “British Heart Foundation”, testiraće teoriju da su ugrušci prouzrokovani hormonskom neravnotežom koju pokreće koronavirusna infekcija.

Postoji nekoliko lekova koji se trenutno testiraju kako bi se sprečili najgori efekti bolesti.

Trećina hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom razvija potencijalno opasne krvne ugruške.

POVEZANE VESTI

Lek, TRV027, deluje na rebalans hormona koji učestvuju u krvnom pritisku, vodi i soli. Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu, uključeni u ispitivanje, misle da kada virus uđe u organizam, enzim koristi kao „kvaku“ za ulazak u ćelije. Ali to onemogućuje enzim koji ima važnu ulogu u uravnoteženju ključnih hormona.

Kada je van ravnoteže, krv može da postane lepljiva, što dovodi do stvaranja ugrušaka. Veruje se da TRV027, čiji je tvorac osvojio Nobelovu nagradu za 2012. godinu, može da ima ulogu u stvaranju ravnoteže hormona.  

„Mnogi od tretmana kojima se sprovodi lečenje COVID-19 fokusiraju se na upalni odgovor tela. Ali hormonalna neravnoteža je „prilično različit problem“ koji može dati odgovor na pitanje zašto se neki teško razbole, a drugi ne“, kaže dr Dejvid Oven, jedan od glavnih istraživanja.

Prema podacima “British Heart Foundation”,zgrušavanje krvi takođe može da objasni zašto COVID-19 posebno pogađa osobe koje već imaju kardiovaskularne bolesti uprkos respiratornim oboljenjima.

Probni lekovi

„COViD-19 je složena bolest koja utiče na brojne sisteme u telu, tako da bi ovaj tretman mogao da se koristi u kombinaciji i sa drugim lekovima“, kaže dr Ket Polok.  

Otprilike 60 pacijenata dobiće novi eksperimentalni lek ili placebo, počev od narednog meseca.

Pokazalo se da je bezbedan kod pacijenata sa akutnom srčanom insuficijencijom, mada nije bio efikasan za lečenje ovog stanja.

TRV027 je samo jedan od nekoliko različitih lekova koji se testiraju da bi se olakšali najgori efekti bolesti ili pomoglo telu da se izbori sa istom.

Najmanje 10 različitih antivirusnih lekova, uključujući i one za lečenje HIV-a, se ispituje ili su testirani da bi se videlo da li bi mogli da pomognu u borbi protiv bolesti.

Nijedan se još nije pokazao efikasnim, mada još uvek postoji nada da bi nekoliko njih moglo da se upotrebi za skraćivanje bolesti kod pacijenata.

Remdesivir, lek koji je pokazao obećavajuće efekte, deluje tako što napada enzim koji je virusu potreban da bi se umnožavao u ćelijama tela.

U međuvremenu, plazma, tečni deo krvi, uzet od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa takođe bi mogla da pomogne. A brojni drugi tretmani usredsređeni su na opasan upalni odgovor organizma na borbu protiv COVID-19, poznatog kao citokinska oluja.