Deca sanjaju više od odraslih, ali bebe sanjaju najviše

Zdravlje 11. jun 202021:46 > 21:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Možda se ne stiče takav utisak, ali bebe starosti do jedne nedelje spavaju i do 16 sati dnevno. Čak i 12 meseci kasnije, spavaće po 13 sati na dan. I za to vreme one zapravo sanjaju više nego odrasli.

Zašto bebe sanjaju više od odraslih?

„Baš kao i odraslima, i bebama je potreban san kako bi obnovili svoje telo i mozak. Svi prolazimo kroz ciklus spavanja. Kada zaspimo, najprije lagano spavamo i tokom ove faze lako se probudimo. Nakon toga prelazimo u dublji san i tada se naš mozak odmara i oporavlja, a zatim se ponovno vraćamo u laganiji san”, objašnjava pedijatar dr Alan Grin.  

POVEZANE VESTI

Svaki od tih ciklusa traje oko 90 minuta, ali ciklusi spavanja bebe su mnogo kraći i ona prelazi iz laganog u duboki san na svakih 50 minuta.

Budući da bebe imaju više perioda laganog sna tokom kojih sanjaju, one samim tim sanjaju više nego mi.

Profesor Grin dodaje da i deca sanjaju više od odraslih, ali da bebe sanjaju najviše.

Bebe sanjaju i u materici

Neverovatno, ali bebe zaista sanjaju i u majčinoj utrobi. Naučnici veruju da moždani talasi pokazuju da sanjamo dok smo u REM (Rapid Eye Movement) fazi sna.

Kada se mere moždani talasi nerođenih beba, rezultati pokazuju da bebe imaju oko 10 sati REM faze sna dnevno.

To se smanjuje tokom prvih meseci života, a do trenutka kada beba napuni jednu godinu, imaće pet sati REM faze sna.

O čemu bebe sanjaju?

Naravno, nemoguće je bebama tražiti da vode dnevnik snova, ali profesor Grin veruje da „snovi pomažu bebama da shvate svoja iskustva“.

Kao što znamo, beba može da čuje i osetiti miris dok je u materici, a tokom vremena provedenog sanjajući u njoj ona obrađuje svoj amnionski svet i pokušava da mu da smisao.

Ovo se nastavlja i kada se beba rodi jer je tada za nju sve novo.  

„Iako nam bebe ne mogu reći o čemu sanjaju, postoje određeni tragovi koji ukazuju na njihove snove. Trag je to kako se vaša beba ponaša kada se probudi. Ako je srećna i nasmejana, verovatno je imala dobar san. Ako je uznemirena i plače, možda je obrađivala manje lepa iskustva – kada je bila gladna ili kada se nije dobro osećala u svojoj benkici” , dodaje dr Grin.

Tri ključna znaka da beba sanja

Trzanje

Ako se beba trza tokom spavanja, naučnici sa Univerziteta u Ajovi misle da bi ti sitni pokreti mogli da ukažu na kojoj fizičkoj veštini beba radi. Dakle, ako beba trza vrat, možda neće proći puno vremena pre nego što bude u stanju da podigne glavu kada je budna.

Osmeh

Čak i u prvom mesecu od rođenja, ako vidite da se beba spontano osmehuje tokom spavanja, verovatno uživa u REM fazi sna.

Pomeranje očiju

Beba definitivno sanja ako vidite da se njene oči brzo kreću ispod kapaka. Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu otkrili su da se scene u snu menjaju dok nam se oči brzo pomeraju napred i nazad.