Vežbanje ubrzava rad creva

Zdravlje 11. jun. 202009:27 > 09:27
Podeli:
Izvor: Pixabay

Gastroenterolozi su otkrili zašto se tokom vežbanja javlja potreba za pražnjenjem creva i koji su potencijalni uzroci njihovih neočekivanih pokreta.

Iako se o tome previše ne govori, pojedini ljudi tokom vežbanja osećaju potrebu za obavljanjem velike nužde.

POVEZANE VESTI

Dr Rudolf Bedford, gastroenterolog iz zdravstvenog centra “Providence Saint John” u Santa Monici kaže da to nije tako retka pojava i da mu se pacijenti javljaju upravo sa tim problemom.

Još uvek ne postoji dovoljno istraživanja da bi se mogao utvrditi tačan uzrok ove neobične pojave. 

Međutim, jedna od najboljih studija na ovu temu objavljena je 1991. godine u časopisu “Gut” od strane istraživača sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu u Južnoj Africi.

Ta studija je proučavala efekte umerenog vežbanja na pokrete creva kod 10 ispitanika koji su prošli kroz tri jednonedeljna perioda bilo trčanja na traci, vožnje bicikla ili se uopšte nisu bavili telesnim aktivnostima. Kroz svaku nedelju, rad creva praćen je radio-neprozirnim markerima.

Ukupno gledajući, vreme tranzita, odnosno vreme koje je bilo potrebno hrani da se svari, iznosilo je 51,2 sata kod onih koji se nisu bavili fizičkom aktivnošću do 36,6 sati ako su redovno vozili bicikl i 34 sata kod onih koji su redovno trčali.

„Studija je bila vrlo objektivna“, objašnjava Piter K Čang, gastroenterolog iz “East Side Gastroenterology” i dodaje:

„Postalo je jasno da telesna aktivnost povećava rad creva, ali zašto, nije sasvim jasno.“

Promena nivoa hormona

„Postoje istraživanja koja pokazuju da se hormoni menjaju,“ objašnjava dr Čang.

Hormon koji ovde igra najveću ulogu je vazoaktivni intestinalni peptid ili VIP hormon, koji podstiče pokretljivost creva.

„Kad vežbate, to može podstaći oslobađanje VIP hormona i na taj način ubrzati rad creva“, objašnjava dr Čang.

Povećan nivo adrenalina i drugih neurotransmitera takođe mogu imati važnu ulogu. Svi ovi hormoni mogu imati uticaj i na gastrin, a to je peptidni hormon koji podstiče lučenje želudačane kiseline i pomaže pokretljivosti želuca.

Živci

Živci bi takođe mogli da imaju važnu ulogu u ubrzanom radu creva tokom vežbanja. Ako trenirate za takmičenje ili trčite, možda ćete se osećati nervozno ili uzbuđeno više nego inače.

Brži protok krvi

„Kada vežbate, krv u vašem telu koja bi inače snadbevala creva odvodi se na druga mesta, do mišića, kako bi ih obogatila kiseonikom“, objašnjava dr Bedford.

„Reakcija creva je u ovom slučaju kontrakcija“, objašnjava. 

Previše ste hidrirani

„To je kombinacija ispijanja previše tečnosti, posebno one koja u sebi ima elektrolite“, kaže Bedford i dodaje:

„Takođe može doći do stvaranja osmotske perfuzije u debelom i tankom crevu, što može da prouzrokuje pojavu pokreta creva.“