Negativan način razmišljanja povezan sa demencijom

Zdravlje 08. jun. 202012:55 > 13:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ako ste po prirodi pesimistična osoba, to nije dobro za vaš mozak. Novo istraživanje pokazalo je da je negativno razmišljanje u kasnijem životnom dobu povezano sa padom kognitivnih sposobnosti i većim naslagama dva štetna proteina koja su odgovorna za razvoj Alchajmerove bolesti.

„Negativno razmišljanje koje se ponavlja, može biti novi faktor rizika za demenciju,“ izjavila je  glavna autorka studije dr Natali Marčant, psihijatar i viši istraživač na odeljenju za mentalno zdravlje na “University College London”.

POVEZANE VESTI

U ovoj studiji praćena je grupa od 350 osoba starijih od 55 godina tokom dve godine i merena su njihova negativna razmišljanja, poput razmišljanja o prošlosti u negativnom kontekstu i preterane brige o budućnosti.

Oko trećine učesnika podvrgnuto je PET-u, odnosno pozitronsko-emisionoj tomografiji, skeniranju mozga kako bi se izmerili depoziti tau i beta amiloida, dva proteina koji izazivaju Alchajmerovu bolest, najčešći oblik demencije.

Skeniranje je pokazalo da su učesnici koji su više vremena razmišljali negativno imali više nakupljanja tau i beta amiloida, lošiju memoriju i veći pad kognitivnih sposobnosti od onih koji su imali pozitivne misli.

Studija je takođe testirala i nivo anksioznosti i depresije i otkrila je veći kognitivni pad kod depresivnih i anksioznih osoba.

„Druge studije pokazale su da su depresija i anksioznost povezane sa rizikom demencije, a naša da hronično negativno razmišljanje može da poveća rizik od demencije“, objasnila je dr Marčant.

„Ovo je prva studija koja pokazuje biološku vezu između ponavljajućeg negativnog razmišljanja i Alchajmerove patologije i lekarima pruža precizniji način da procene rizik i ponude svakom pacijentu posebno prilagođene intervencije“, rekao je neurolog dr Ričard Ajzakson, osnivač klinike za prevenciju Alchajmerove bolesti u medicinskom centru Njujork-Presbiterian i Vejl Kornel, koji nije bio uključen u studiju.

Važno je naglasiti da kratkotrajno negativno razmišljanje neće prouzrokovati Alchajmerovu bolest, ali kako naglašavaju, potrebnija su detaljnija istraživanja.     

Prethodna istraživanja potkrepljuju njihovu hipotezu.

Osobe koje na život gledaju iz pozitivne perspektive često ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Ustvari, što je osoba pozitivnija, to je veća zaštita od srčanog i moždanog udara, ali i bilo kog drugog uzroka smrti.

“Optimisti imaju bolje zdravstvene navike”, rekao je kardiolog dr Alan Rozanski, profesor medicine na “Icahn School of Medicine at Mount Sinai”, koja proučava uticaje optimizma na zdravlje.

Optimisti su takođe skloni boljim sposobnostima suočavanja i rešavanja problema. Zbog toga biste trebali da počnete da vežbate pozitivniji način razmišljanja, upravo kao što vežbate da biste ojačali telo.