Kako povećati unos vode u toku dana?

Zdravlje 06. jun. 202014:00 > 14:47
Podeli:
Izvor: Pixabay

Unos vode je od vitalnog značaja za optimalno zdravlje. Ona ima mnogo uloga u vašem telu, uključujući održavanje ravnoteže elektrolita i krvnog pritiska, podmazivanje zglobova i regulisanje telesne temperature. Iako svi znaju da je važno ostati hidriran, to ponekad može biti teško.

Prosečan odrastao muškarac trebalo bi da pije oko 13 čaša vode dnevno, a žena otprilike devet. Međutim to zavisi od brojnih faktora. Sportistima je recimo potrebno više vode jer se više znoje, ljudima koji žive u sušnijim područjima, bolesnima i trudnicama.

POVEZANE VESTI

Vodu je moguće uneti u organizam i putem voća, povrća i drugih napitaka . Ako već imate problem sa unosom obične vode u organizam tokom dana, postoji nekoliko kreativnih načina koji bi mogli da pomognu da usvojite ovu zdravu naviku.

Obogatite ukus vode na prirodan način

Ako ne volite ukus vode, a mnogi ne vole, možete je učiniti ukusnijom tako što ćete u čašu vode dodati krišku limuna, krastavca, jagode ili neke druge omiljene osvežavajuće namirnice.

Pratite napredak

Kupite nekoliko flašica vode  i označite ih markerom. Ako vam je cilj da do podneva popijete pola flašice vode, na sredini to naznačite. Pripremite ih unaprijed i ostvarite svoj cilj do večeri.

Podsećajte se

Danas je pomoću pametnih telefona moguće namestiti podsetnik koji će vas upozoravati da je vreme za ispijanje čaše vode.Slično možete postići i držanjem flašice vode u blizini.

Osmislite izazov

Ako vam treba motivacija, možete je pronaći u nekim sitnicama. Ako popijete samo šest čaša vode u toku danu, stavite određenu sumu novca u kovertu za štednju Ako ih popijete 12, stavite duplu sumu. Ova ideja može da bude i zdrava i korisna.