Nos ima sopstveni mikrobiom, i možda ga je moguće promeniti

Zdravlje 01. jun 202009:07 > 09:09
Izvor: Freeimages.com

Opšte je poznato da kombinacija bakterija iz creva može direktno da utiče na naše zdravlje. Sada, nova istraživanja ukazuju na sličnu vezu između našeg zdravlja i mikrobioma nosa.

U nosu se nalazi čitav niz mikroorganizama, baš kao i u ostatak tela. Različite vrste „dobrih“ ili „loših“ bakterija specifičnih za nosnu šupljinu mogu da vas zaštite od određenih zdravstvenih problema ili da vas izlože većem riziku.

POVEZANE VESTI

Inspiracija za  novu studiju potekla je od majke jednog istraživača, koja je imala probleme sa glavoboljom i hroničnim rinosinusitisom, stanjem koje izaziva bol i oticanje u sinusima i nosnoj šupljini.

Ona je  isprobala mnogo različitih tretmana, ali nijedan nije uspeo. Mikrobiolog Sara Lebir sa Univerziteta u Antverpenu u Belgiji smatra da je šteta što svojoj majci nije mogla da preporuči neke dobre bakterije ili probiotike za nos, jer to niko nikada nije proučavao.

Lebir i njen tim analizirali su bakterije iz nosa kod 100 zdravih dobrovoljaca i 225 ljudi sa hroničnim rinosinusitisom, karakterizujući ukupno 30 različitih porodica bakterija.

Posebno se izdvajala jedna porodica – laktobacili. Ove bakterije bile obilnije u zdravoj grupi učesnika studije. čak i do 10 puta obilnije u nekim slučajevima.

Izgleda da je jedan specifični soj bakterije Lacticaseibacillus prilagođen životu u nosnoj šupljini, tako da je razvio jedinstvene gene za upravljanje visokim nivoom kiseonika u samoj šupljini, koristeći tanke cevi nazvane fimbrije kako bi lakše prianjao.

Sledeći problem za istraživače bio je testiranje da li prisustvo ovih laktobacila može biti veštački uvedeno kao probiotik,  nešto što se ne može lako učiniti pomoću životinjskog modela.

„Zapravo ne postoje pravi dobri životinjski modeli ili mehanički modeli koji bi proučavali interakciju bakterija iz nosa i humanog domaćina“, kaže Lebir i dodaje:

„Mikrobiom nosa miševa u poređenju sa ljudskim, sigurno je drugačiji.“

Na kraju, tim je kreirao eksperiment gde je jedan sok laktobacila ubrizgan u nos 20 zdravih dobrovoljaca, dva puta dnevno, u tralanju od dve nedelje. Dok nosna šupljina obično filtrira strana tela, ovde su bakterije uspele da se kolonizuju.

Bilo kakvi potencijalni zdravstveni efekti ove intervencije nisu mereni naučno, mada su neki učesnici izjavili da kao rezultat toga mogu lakše da dišu. Ali, kao dokaz koncepta, pokazano je da je moguže ubrizgati probiotiki.

Važno je istaći  da je u ovom izstaživanju uzeta u razmatranje relativno mala količina uzoraka, što znači da je prerano da se stvar generalizuje, a mi sigurno ne bismo preporučili stavljanje probiotičkog jogurta u nos.

Rečeno je da studija pokazuje dovoljno dokaza da mikrobiomi u nosnoj šupljini mogu da utiču na naše zdravlje, baš kao što je to slučaj sa  mikrobiomom creva. Možda bismo mogli pronaći sigurne, efikasne načine na koje bi uzgajali određene bakterije iz nosa za poboljšavanje opšteg zdravlja.

„Mislimo da bi neki pacijenti imali koristi od „preuređivanja“ svog mikrobioma i unošenja korisnih bakterija u nos kako bi se smanjili određeni simptomi“, kaže Lebir. i dodaje da im predstoji dug put do kliničkih ispitivanja. 

„Ali još uvek nam predstoji dug put sa kliničkim studijama.“

Ovo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „Cell Reports“.