Kombinacija hidroksihlorokina opasna za obolele od COVID-19 i karcinoma

Zdravlje 29. maj. 202018:26 > 18:27
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pacijenti sa karcinom koji su primali kombinaciju leka imaju tri puta veće izglede za smrtni ishod u roku od 30 dana nego oboleli koji primaju samo jedan lek, navode američki naučnici u novoj studiji.

Prvi rezultati studije nedavno objavljene upućuju na to da bi lekari takvim pacijentima trebali da  prestanu da prepisuju antimalarik hidroksihlokorokin u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom sve dok se ne završe dodatna ispitivanja, kažu autori.  

„Terapija hidroksihlorokinom i azitromicinom snažno je povezana sa povećanom opasnošću od smrtnog ishoda”, rekao je dr Hauard Buris, predsednik Američkog društva za kliničku onkologijju (ASCO) predstavljajući novinarima rezultate studije.  

POVEZANE VESTI

U početku  se verovalo da kombinacija ta dva leka pomaže obolelima od COVID-19, ali noviji podaci bacili su sumnju na takav pristup.   

Prvi rezultati koji trebaju da budu predstavljeni na virtualnom sastanku ASCO-a ove nedelje, govore da bi kombinacija ta dva leka značila povećanu opasnost za obolele od karcinoma.   

„Kombinacija tih lekova povećava opasnost od smrtnog ishoda iz bilo kog razloga“, rekao je dr Džeremi Vorner iz zdravstvene ustanove “Vanderbilt University Medical System”.  

Predsednik Tramp, koji je često javno promovisao terapiju hidroksiklokorinom, objavio je 21. marta na Tviteru da “kombinacija dva leka ima potencijal “ i da će biti “ jedna od najvećih prekretnica u istoriji medicine“.  

To se zasnivalo na studiji koja je obuhvatila manje od 40 pacijenata i bila je objavljena u časopisu “International  Journal of Antimicrobial Agents”.  

Novije studije, međutim, pokazuju da ima vrlo malo ili nikakvih koristi od uzimanja kombinacije tih lekova, a da su rizici povećani.  

Vorner i njegovi kolege analizirali su podatke 925 pacijenata obolelih od karcinoma koji su se zarazili koronavirusom u period od marta do aprila. Oko 13 odsto tih pacijenata  je umrlo u roku od 30 dana od postavljanja dijagnoze.   

Uopšteno gledano, pacijenti sa  karcinomom  koji je aktivno napredovao u vreme infekcije imali su pet puta veće izglede od smrtnog ishoda u roku od 30 dana u odnosu na one koji nisu bili u remisiji ili kod njih u tom trenutku nije bilo znakova karcinoma.  

U istraživanju koje predstavlja studija 180 pacijenata primalo je hidroksihlorokin u kombinaciji sa azitromicinom, a 90 pacijenata primalo je samo hidroksihlorokin.  

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dozvolila je prepisivanje kombinacije dva leka u lečenju bolesti COVID-19 u vanrednim slučajevima.   

Vlade Francuske, Italije i Belgije su obustavile korišćenje hidroksihlorokina za lečenje COVID-19 držeći se saveta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je u ponedeljak odlučila da prekine testiranje tog leka iz sigurnosnih razloga.

Vorner je rekao da Sam hidroksihlorokin ne donosi znatniju opasnost i napomenuo da je relativno mali broj pojedinaca koji uzimaju samo taj lek.  

Potrebno je sprovesti pomna istraživanja da bi se razjasnile opasnosti i koristi uzimanja tih lekova pojedinačno ili u kombinaciji.    

Ipak, Vorner je rekao da su njegova otkrića u skladu sa analizom objavljenom prošle nedelje u medicinskom časopisu” Lancet” koje se odnosi na više od 96.000 ljudi hospitaliziranih sa bolešću COVID-19.

Ta studija je pokazala da je hidroksihlorokin povezan sa povećanom opasnošću od smrtnog ishoda i srčanih tegoba.  

Predsednik ASCO-a, dr Ričard Šilski rekao je da „nema dovoljno dokaza u prilog rutinskog uzimanja hidroksihlorokina“ za lečenje  COVID-19  kod  pacijenata sa karcinomom.   

Dr Šilski je pozvao na oprez sve dok medicinski stručnjaci ne budu raspolagali s više podataka.   

Samo su dva pacijenta obuhvaćana studijom uzimala lek kao deo kliničkog ispitivanja.   

Na oprez je pozvao i dr Vilijam Kance iz Američkog društva za karcinom rekavši da ova studija poziva na „oprez u prepisivanju ta dva leka pacijentima obolelim od karcinoma i COVID-19“.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.