Pravilnom dezinfekcijom četkice za zube može se uništiti 100 odsto mikroba

Zdravlje 27. maj. 202009:32 > 09:51
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Naša usta su domaćini milionima klica, uključujući i one koji žive na našim zubima, pa nije čudno da se te klice mogu naći i na četkici za zube.

Ali i bakterije iz kupatila mogu da završe na četkicama za zube. Iako se ne veruje da klice na četkici za zube mogu direktno da prouzrokuju zdravstvene probleme, redovno čišćenje četkice za zube, pravilno čuvanje i poznavanje trenutka kada je treba zameniti važno je za održavanje dobre oralne higijene.

Uostalom, u čemu je smisao pranja zuba ako četkica za zube nije čista? 

Ispiranje i pravilno čuvanje četkicu za zube

Potrebno je dobro isprati četkicu za zube nakon svake upotrebe da biste uklonili preostale čestice hrane, zubnu pastu i ostatke prljavštine.

POVEZANE VESTI

Nakon ispiranja držite četkicu u uspravnom položaju i ostavite da se osuši na vazduhu. Bakterije koje žive na četkici za zube uglavnom su anaerobne, što znači da umiru u prisutnosti kiseonika, pa će sušenje na vazduhu uništitii većinu njih.

Osim toga, klice vole vlagu i u zatvorenim posudama ili ormarima, pa je važno da četkica bude na otvorenom. 

Izbegavajte držanje više četkica, poput onih od članova porodice, u istoj čaši ili držaču. Najbolje je da četkice ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se klice mogu i tako premositi.

Dezinfekcija četkice za zube

Ako želite da preduzmete dodatne mere opreza, četkice za zube bi trebalo dezinfikovati. Hidrogen peroksid je efikasno dezinfekciono sredstvo koje može da uništi i deaktivira širok spektar mikroorganizama.

Antiseptičko sredstvo za ispiranje usta sadrži različite aktivne sastojke, poput alkohola, mentola i eukaliptola, koji mogu ubiti sve bakterije.

Prema istraživanju iz 2011., natapanjem četkice za zube u antiseptičko sredstvo za ispiranje usta ubija se 100 odsto mikroba.

Potrebno je da četkice temeljno isperite vodom nakon pranja zuba. Sipajte u čašu sredstvo za ispiranje usta toliko da prekrije čekinje četkice i ostavite da deluje 15 minuta, a zatim je isperite pod mlazom vode. To je najednostavnoji način da očistite četkicu od mikroorganizama.

Postoje i drugi, prirodniji sastojci koji se mogu koristiti za dezinfekciju četkice za zube, poput sirćeta.

U istraživanju iz 2014., upotreba alkoholnog sirćeta za dezinfekciju četkice za zube pokazala se kao najefikasnija alternativna metoda za dezinfekciju.

Stručnjaci za dečje oralno zdravlje preporučuju da četkicu natopite sa dve kašičice sode bikarbone razmućene u šoljici vode. Soda bikarbona ima antibakterijska svojstva i odlična je za čišćenje.