Prehrambene navike mogu da ugroze oralno zdravlje

Zdravlje 25. maj 202015:19 > 06. feb 2021 21:50
Izvor: Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje koje povezuje bolest desni sa srčanom bolešću, dijabetesom i verovatno Alchajmerovom bolešću mnoge je nateralo da više pažnje posvete oralnom zdravlju.

Koliko je važno da se brinete o zubima i desnima i koji je najbolji način da to učinite?

Bolest desni većina ljudi je doživela barem jednom u životu. Ona nastaje zbog nakupljanja bakterijskog plaka na zubima. Neke od njih su bezopasne, ali neke, kao što je Porphiromonas gingivalis, mogu oštetiti desni i izazvati upalu.

Osnovna svakodnevna nege zuba  

Pravilna osnovna higijene zuba i usne duplje prvi je korak ka dobrom oralnom zdravlju. Svi znamo za preporuku da zube treba prati bar dva puta dnevno, ali je pitanje da li to treba raditi pre ili posle jela?

POVEZANE VESTI

„Neki vole da operu zube pre jela. Neki više vole nakon jela. Ali ako perete zube posle jela, sačekajte 30 minuta, jer ako ste pojeli nešto kiselo ili slatko, zubna gleđ će omekšati i treba joj dopustiti da počne ponovno da se mineralizuje pre pranja”, kažu stručnjaci za oralno zdravlje.

Oni navode da je uobičajeno da se zubi operu pred spavanje i ujutro kada ustanemo Postavlja se pitanje koliko način ishrane može da utiče na eventualne probleme povezane sa oralnim zdravljem?

Najvažniji vitamin za zube je vitamin D, a za desni vitamin C.

Takođe, važni su minerali kalcijum i fosfor. Paradajz, paprika, brokoli, pa čak i krompir samo su neke vrste povrća sa veoma visokim sadržajem vitamina C.

Vitamin D je teško dobiti iz hrane, ali opet ga ima u ribi i jajima, dobijamo ga putem sunčeve svetlosti ili korišćenjem suplemenata.

Dobri izvori kalcijuma uključuju mlečne, obogaćene proizvode, ali i citruse kakav je pomorandža.

Fosfora ima u mesu, jajima, orasima, mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama i suvom voću.

Hrana i pića koje bi trebalo da izbegavat jesu zaslađena gazirana pića i jela sa visokim sadržajem rafiniranog šećera.

Ako jedete ili pijete bilo što od navedenog, štetu na zubima i desnima možete ublažiti tako što ćete isprati usta nakon jela ili pića ili žvakanjem žvakaćih guma bez šećera ili jedenjem malog komada sira koji deluje neutralizujuće, ili,  ako ste u prilici, najbolje bi bilo da operete zube.