Da li koronavirus izaziva Kavasaki bolest, u Srbiji prisutnu godinama

Podeli:
Izvor: N1

Dvojica dečaka koja se nalaze na Institutu za majku i dete u Beogradu imaju simptome koji su karakteristični za Kavasakijevu bolest, a imaju i antitela na koronavirus, ali se ne može reći da je koronavirus bio direktni okidač za njihove simptome, kazao je za N1 dr Vladislav Vukomanović sa ovog instituta. On kaže i da se godišnje na ovom institutu od te bolesti leči 10 do 15 pacijenata.

„Tipična Kavasaki bolest javlja se kod dece od dve do najkasnije pet godina, može se javiti i kod adolescenata, kakav je slučaj sa dečacima koji leže kod nas, 15 i 16 godina, a tipični simptomi su povišena telesna temperatura, crvene oči, uvećanje limfnih žlezda, makulopapularne ospe i otoci na stopalama i šakama. Naš bolesnici koji su lečeni u poslednjih 25 dana na Institutu, imali su prethodnu febrilnu epozodu, imali su temperaturu i do 40 stepeni, jedan je imao proliv, povraćanje, malaksalost i primljeni su kod nas…Tok bolesti je išao tako da nisu odreagovali na klasičnu terapiju, ali se posle davanja kortikopreparata, njihovo stanje stabilizovalo…Oba dečaka imala su upalu srčanog mišića“, izjavio je Vukomanović.

POVEZANE VESTI

Kaže i da je zanimljivo, ali da se ne zna kako je to uticalo na tok njihove bolesti, da su bili inficirani koronavirusom.

„Ne znamo koliko je uticalo na tok bolesti, ali njihova antitela su ukazivala da su imali infekciju Kovidom. Ona nije bila aktivna, da li se desila dve, tri ili četiri nedelje pre dolaska u bolnicu…ali vezu između kovid infekcije i upale, ne možemo da objasnimo na jasan način“, naglasio je doktor.

Vukomanović kaže da je rađeno mnogo radova na temu Kavasaki bolesti.

Šta prouzrokuje nastanak bolesti? Slažu se svi da postoji genetska predispozicija. Kao i virusna infekcija najverovatnije, različiti su virusi izazivači, koronavirusi su jednu od njih, ali ne i ovaj novi. Pitanje je da li je ovaj kovid-19 jedan od onih koji pokreću mehanizam nastanka Kavasakijeve bolesti, to ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću“, kazao je Vukomanović.

Kavakasijeva bolest se, dodaje, prepoznaje u populaciji u poslednje dve decenije, najviše je ima u Japanu, a na Institutu se godišnje od nje leči od 10 do 15 pacijenata, kaže sagovornik N1.

„U Srbiji godišnje pet do 10 dece na 100.000 oboli od ove bolesti. Uglavnom prođe bez komplikacija, osim ako zahvati srčani mišić, može da bude opasnija. Ali to je retko. Bolest se uglavnom na vreme propozna i na vreme leči“, zaključio je Vukomanović.