Tečnosti za ispiranje usta ne štite od koronavirusa

Zdravlje 16. maj. 202014:43 > 15:02
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pojavili su se natpisi da tečnost za ispiranje usta može da bude zaštita od koronavirusa jer ima sposobnost da ubija virus. Naučnicii su rekli da što pre treba testirati delotvornost ove tečnosti, mada su male šanse da bi ovako nešto moglo da bude uspešno.

Stomatolog Sani Sira smatra da nema potrebe da stvarate zalihe tečnosti za ispiranje usta iz više razloga. „Iako je ova vest uzbudljiva, mislim da ljudi ne bi trebali da veruju da tečnost za ispiranje usta može da bude lek za koronavirus ili da može da smanjiti njegovo širenje ili mogućnost zaraze“, izjavila je Sira.

„Mislim da je uopšteno gledano veoma važno da vodite računa o higijeni, kao i da usvojite pravilne jutarnje i večernje rutine oko pranja zuba“, dodala je doktorka.  

POVEZANE VESTI

Dr Sira kaže da većina tečnosti za ispiranje usta sadrži alkohol, isti sastojak koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

Veoma je važno naglasiti da to nije isti procenat alkohola. Da bi alkohol delova, on mora biti najmanje sedamdesetoprocentni. To nije slučaj sa ovim tečnostima.

Tečnosti za ispiranje usta su antibakterijske, što je druga važna stvar.

„Dakle, ako se koristi dva puta dnevno, mogu uticati na bakterije u ustima, a  povezanost sa uništavanjem virusa je samo nagađanje“ dodaje dr Siri.

Ispiranje usta je dobar završni korak koji bi trebao da bude deo rutine održavanja oralne higijene kako biste se rešili zaostalog plaka i bakterija, ali mala je verovatnoća da će biti od pomoći kod smanjena rizika od zaraze koronavirusom.

Doktorka kaže da je ključno pranje zuba barem dva puta dnevno, mada je poželjno da to bude nakon svakog jela. 

„Ako koristite sredstvo za ispiranje usta, pazite da ne dođe do grla, ove tečnosti ne bi trebalo da grgućete jer se može dogoditi i da je progutate. Jednostavno je bućkajte u ustima  i ispljunite nakon jednog minuta“, savetuje dr Sira.

Kada je koronavirus u pitanju pridržavajte se preporučenih mera zaštite. I dalje redovino i temeljino perite ruke, održavajte udaljenost od dva metra od drugih, nosite masku za lice i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.