Jaki menstrualni bolovi mogu da ukažu na endometriozu

Zdravlje 13. maj 202001:10 > 01:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Većina žena u nekom trenutku života oseti vrlo snažne menstrualne grčeve, ali kada to postane tortura i bolovi se javljaju na više mesta, uzrok bi mogla da bude endometrioza, kažu lekari.

Sam naziv bolesti potiče od „endometrijuma“, naziva za sluznicu koja oblaže maternicu. Endometrioza je poremećaj kod kog se benigne ćelije endometrijuma naseljavaju i počinju da rastu van maternice, mogu se javiti i na jajnicima bešici ili crevima.   

POVEZANE VESTI

Endometriozno tkivo je osetljivo na polne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice, ono raste, zadebljava se i na kraju se ljušti.

Kako brojna druga stanja mogu da izazovu slične bolne simptome, mogu proći godine dok se endometrioza ne dijagnostikuje. Za to vreme u zahvaćenim organima mogu da se stvore priraslice i upale. 

Svaka deseta žena, po procenama stručnjaka, pati od endometrioze. Bol povezan sa endometriozom obično počinje danima pre i traje tokom menstruacije, a nakon toga nestaje.

Bol se može osetiti u donjem delu abdomena, u leđima kao i tokom mokrenja, pražnjenja creva ili polnog odnosa.   

Žene sa takvim bolom, posebno ako je povezan sa menstrualnim ciklusom, trebale bi da se obrate svom ginekologu koji može ultrazvučnim pregledom da otkrije da li se radi o endometriozi.  

Lekovi poput sintetskih progesterona, tableta za kontracepciju i protivupalnih analgetika mogu da budu od pomoći u ublažavanju problema. 

Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom. Mada treba napomenuti da endometrioza često utiče i na samu plodnost žena.