Američki stručnjak tvrdi da će koronavirus još dugo biti prisutan

Zdravlje 10. maj. 202022:22 > 22:57
Podeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Jedan od vrhunskih američkih stručnjaka za javno zdravlje kaže da će novi koronavirus biti prisutan još dugo, uprkos prošlonedeljnoj tvrdnji predsednika Donalda Trampa da će "proći i bez vakcine".

Doktor Tom Inglesbi je u komentaru za američku TV „Foks njuz“ ocenio da je verovatno da je do sada zaražen samo mali procenat stanovništva, „tako da je većina i dalje podložna tom virusu“.

POVEZANE VESTI

Dr Inglesbi je direktor Centra za zdravstvenu bezbednost Medicinskog fakulteta Džons Hopkins – Blumberg.  

On je rekao da je to „stvarno gadan virus“, a da se ipak u SAD dovoljan broj ljudi ne testira, niti se traga za kontaktima onih koji su na testu pozitivni – za onima od kojih su se zarazili, ili za onima koje su mogli zaraziti.  

Takođe je upozorio na opasnost od ponovog otvaranja preduzeća i vraćanja Amerikanaca aktivnostima „kao pre“, što će dovesti do povećane „socijalne interakcije, bržeg širenja virusa i većeg broja zaraženih“.  

Reagujući na Trampovu tvrdnju da će virus „jednostavno nestati“, Inglesbi je rekao:

„Ne, ovaj virus neće nestati. Nadajmo se da ćemo naučiti da živimo sa njim i da ćemo moći da smanjimo rizik prenošenja. Ali taj virus će ostati kao problem u SAD i širom sveta dok ne budemo imali vakcinu“.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.