Kombinacija tri antivirusna leka može da pomogne kod blažih oblika COVID-19

Zdravlje 09. maj. 202013:01 > 13:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Prema rezultatima manjeg istraživanja koje su sproveli hongkonški naučnici, kombinacija tri antivirusna leka doprinela je ublažavanju simptoma kod pacijenata sa blagom do umerenom infekcijom COVID-19 i za kratko vreme smanjila je količinu virusa u njihovu organizmu.

U studiji je učestvovalo 127 pacijenata, a naučnici su uporedili efekat lekova pomoću kontrolne grupe.

Jedna grupa je dobijala kombinaciju tri leka: leka za lečenje HIV-a, lopinavir-ritonavira, leka ribavirina za terapiju hepatitisa i beta interferona kojim se leči multipla skleroza.

Kontrolna grupa pacijenata dobijala je samo lek za HIV.  

POVEZANE VESTI

Rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu „Lancet“ pokazali su da je, u odnosu na pacijente iz kontrolne grupe kod kojih virus više nije mogao da se otkrije u roku od 7 do 12 dana od početka terapije, u grupi pacijenata koja je dobijala kombinaciju tri leka virus “nestao”, odnosno nije mogao da se detektuje i pet dana ranije.  

„Istraživanje ukazuje na to da se ranim lečenjem blagog do umerenog oblika COVID-19 kombinacijom tri antivirusna leka može brzo suzbiti količina virusa u organizmu pacijenata, da može da ublaži simptome i smanji rizik od zaraze zdravstvenih radnika“, rekao je Kvok- Jung Juen, profesor sa Univerziteta u Hong Kongu i jedan od učesnika istraživanja.

Pojasnio je i kako smatra da je smanjen rizik od zaraze zdravstvenih radnika verovatno posledica efekta kombinacije lekova na smanjenje količine virusa koji može da se širi.  

U sklopu studije svi pacijenti su dobijali standardnu ​​bolničku negu u skladu sa potrebama. Nekima je bila potrebna dijaliza, drugima respirator, a nekima antibiotici ili kortikosteroidi.  

Kovk-Jung Juen rezultate smatra „ohrabrujućim“, ali ističe da je istraživanje efikasnosti ove kombinacije lekova potrebno sprovesti na većem broju pacijenata i na osobama sa težim oblikom COVID-19.  

I nezavisni stručnjaci rezultate smatraju pozitivnim, ali kažu da će biti potrebne detaljnije studije na većem broju ispitanika.  

„Ovakvi rezultati bez sumnje upućuju na opravdano uključivanje beta interferona na spisak lekova sa obećavajućim ishodom u lečenju obolelih od COVID-19 u daljim randomiziranim ispitivanjima „, rekao je Stiven Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.  

Dodao je i da je dugogodišnje iskustvo u lečenju virusa humane imunodeficijencije (HIV), koji prouzrokuje AIDS, pokazalo da se ta bolest najdelotvornije leči kombinacijom različitih lekova, „što bi mogao da bude slučaj i sa COVID-19“.