Lekovi za razređivanje krvi mogli bi da pomognu kod težih oblika COVID-19

Zdravlje 07. maj. 202009:24 > 09:26
Podeli:
Izvor: (ilustracija)

Lekovi za razređivanje krvi, antikoagulansi, mogli bi da pomognu teško obolelim pacijentima od COVID-19, izjavili su lekari. Njihovi nalazi bi mogli da budu od pomoći pri rešavanju problema povezanih sa stvaranjem krvnih ugrušaka, koji dodatno komplikuju i tako teško lečenje koronavirusa.

Tim iz bolnice „Mount Sinai“ kaže da su sada u fazi sprovođenja eksperimenata da bi videli koji antikoagulansi mogu najbolje da deluju i u kojim dozama.

POVEZANE VESTI

„Naša otkrića ukazuju na to da sistemski antikoagulansi mogu da budu povezani sa poboljšanjem rezultata kod pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19“, napisali su u svom izveštaju, objavljenom u časopisu “American College of Cardiology”.

Dr Valentin Fuster, direktor “Mount Sinai” i njegove kolege pogledali su više od 2700 pacijenata lečenih na Mount Sinai u Njujorku, koji je teško pogođen koronavirusom.

Počev od marta, nekim pacijentima su uključeni u terapiju lekovi protiv zgrušavanja na osnovu odluka o lečenju.

Tim je uočio da su antikoagulansi  bili od velikog značaja posebno za ljude koji su bili priključeni na respiratore

Otkrili su da je 29 odsto pacijenata na respiratorima kojima su uključeni u terapiju i antikoaguansi,umrlo, u poređenju sa 63 odsto pacijenata na respiratoru koji nisu dobili razređivače krvi.  

„Pacijenti koji su primali antikoagulanse bolje su prošli od onih koji nisu“, rekao je Fuster za CNN i dodao da nalazi nisu dovoljno jasni da bi dali preporuke.  

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.