Kisić Tepavčević: Zaraza bez zaštite za 15 minuta, značaj rukavica ograničen

Zdravlje 06. maj. 202016:12 > 16:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Pavel Golovkin

Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević je ponovila da je osnovna mera prevencije, dok virus cirkuliše, fizička distanca među ljudima.

„Prema procenama ispitivanja Svetske zdravstvene organizacije, minimalna dužina kontakta između dve osobe na udaljenosti manjoj od dva metra, od kojih nijedna nema zaštitu, da bi se ostvario dovoljan prenos odgovarajuće infektivne doze iznosi 15 minuta. To je teoretski koncept, sigurno je bilo i slučajeva kad je potrebno kraće vreme, ali ovo nam daje teoretsku podlogu kako svako od nas treba da se ponaša bez unošenja panike“, rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Odgovarajući na pitanje o ceni maski i rukavica odnosno trošku koji to predstavlja za građane zbog obaveze njihovog nošenja, epidemiolog Predrag Kon je rekao da je bitno da one ne budu preskupe i da podržava ograničenje njihove cene.

„Ali nama će virus slabiti i za nekoliko nedelja postupno gotovo je izvesno nestati, samo sporadično pojavljivati. Doći ćemo do toga da će svako da procenjuje sam rizik“, rekao je on.

Kisić Tepavčević je navela da je moguće nošenje i pamučnih maski, koje mogu da se peru.

„Što se tiče rukavica, njihov preventivni značaj je ograničen. Pokazalo se da ima psihološki karakter i ne može da zameni pranje ruku“, naglasila je ona.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.