Kineski istraživači: Nulta krvna grupa u najmanjem riziku od zaraze COVID-19

Zdravlje 06. maj. 202010:30 > 10:39
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Preliminarno naučno istraživanje u Kini pokazuje da su osobe sa nultom krvnom grupom najmanje izložene riziku od zaraze koronavirusom, a najrizičniji su oni sa krvnom grupom tipa A.

Otkako je krenula pandemija koronavirusa, naučnici pokušavaju da shvate zašto virus neke ljude ozbiljno pogađa, a neke jedva da „okrzne“.    

Simptomi zaraze kreću se od gotovo nikakvih tegoba ili par dana kašljanja, pa do akutnog respiratornog distresnog sindroma, koji može biti i fatalan.    

Naučnici su zato počeli da analiziraju genetiku krvnih grupa.  

POVEZANE VESTI

Genetičar Peng Džordž Vang i njegove kolege sa kineskog univerziteta za nauku i tehnologiju (Southern University of Science and Technolog) objavili su rezultate studije, koja još nije sasvim verifikovana, a u kojoj je upoređivana zastupljenost krvnih grupa među 2.173 zaražena pacijenta.    

Pokazalo se da je krvna grupa A povezana sa većim rizikom od zaraze  koronavirusom, a nulta sa najmanjim, prenosi portal „Scientific American“.  

Epidemija SARS-a takođe je ukazala na slične rezultate.    

Krvne grupe imaju dve različite vrste molekula saharida (šećer) na površini crvenih krvnih ćelija. Jedna odgovara grupi A, a druga grupi B.    

Svaku vrstu molekula proizvodi enzim čiji gen postoji u dva oblika, jedan za tip A, a drugi za tip B. Treća varijanta gena kodira neaktivni enzim – nulta.  

Osoba koja ima varijante A i B enzima ima krvnu grupu AB.  

Svaki saharid A ili B, može da  funkcioniše kao antigen i može da  pokrene stvaranje antitela. U sistemu krvnih grupa, nulta je najbogatija antitelima.  

Ipak, postavlja se i pitanje brojnosti populacije sa određenom krvnom grupom. U Vuhanu veliki deo stanovnika ima krvnu grupu A, pa najveći broj zaraženih ima taj tip krvne grupe.    

Raspodela krvnih grupa populacije u Vuhanu je takva da 31 odsto populacije ima krvnu grupu A, 34 odsto nultu, 24 odsto B, a ostali AB.  

Zaraženi koronavirusom u Vuhanu imali su sličnu raspodelu krvnih grupa: 38 odsto imalo je krvnu grupu A, 26 odsto B, i 25 nultu.  

Slični podaci zabeleženi su i u Šendženu.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.