Geni odgovorni za veliku razliku u smrtnosti među državama tokom pandemije

Zdravlje 05. maj 202016:57 > 17:01
Izvor: Shutterstock

Stručnjaci sa Univerziteta Gent smatraju da bi genetske razlike među ljudima mogle da objasne zašto je u nekim zemljama od koronavirusa stradao veliki broj ljudi, a u drugim nije.

Prema njihovim rečima, skandinavske i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih država zbog razlike u genima.

U skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, a relativno malo mrtvih je i u balkanskim državama, dok je pandemija teško pogodila severnu Italiju, Španiju i američku saveznu državu Njujork.

POVEZANE VESTI

Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije koronavirusa, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta Gent i objasnili da su otkrili očiglednu vezu između gena ACE1 i COVID-19, piše belgijski dnevnik „La Libre“.

Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, na tom području ima manje smrtnih slučajeva od COVID-19.

Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije.

„Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To je u korelaciji sa ozbiljnošću pandemije, odnosno vidimo da se aktivnost virusa smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu“, objasnio je mikrobiolog i imunolog Žoris Dilonž.

Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama.

Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike sa podacima Univerziteta Džons Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.