Škotski naučnici razvili novi test na antitela, rezultati gotovi za 35 minuta

Zdravlje 04. maj. 202012:34 > 13:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Naučnici u Škotskoj i Švajcarskoj razvili su novi brz i precizan test na antitela koronavirusa. Britanska kompanija “Quotient“ saopštila je da svaka serološka skrining mašina ima kapacitet do 3.000 testova dnevno i daje rezultate za 35 minuta sa 99.8 odsto preciznosti.

Ovim  testom može da se utvrditi da li je osoba bila zaražena koronavirusom i da li je razvila antitela na COVID-19. 

POVEZANE VESTI

„Iskreno smo ponosni što smo razvili tako brz i tačan test. Ovo je izvanredan učinak naših timova i u Edinburghu i u Švajcarskoj. Sada želimo da što brže pomognemo što većem broju ljudi“, rekao je izvršni direktor Franz Valt, koji  je bio generalni direktor laboratorija “Roche” sa sedištem u Singapuru, koja je razvila prvi dijagnostički test za SARA 2003. godine

Iz ove kompanije su rekli da imaju na raspolaganju 12 mašina koje mogu da obrade do 36.000 testova dnevno ili 252.000 nedeljno. Očekuje se da će još 20 mašina biti spremno do kraja godine.

Kompanija je u petak dobio evropsko regulatorno odobrenje za „MosaiQ“ serološke mašine za skrining za koje tvrdi da imaju 100 odsto osetljivost i 99,8 odsto specifičnost, što znači da postoji mala verovatnoća da će biti pogrešno pročitani ili „lažno pozitivni“.

Rigorozna procena  

Portparol škotske vlade rekao je da zdravstvena zaštita Škotske, sa ključnim partnerima, istražuje sve mogućnosti oko novih testova na antitela i dodao:

„Škotska vlada blisko sarađuje sa vladom Velike Britanije kako bi svima obezbedila pristup novim testovima na antitela kada postanu dostupni. Od suštinskog značaja je da novi testovi budu pouzdani, potrebno je vreme da se izvrši rigorozna procena“.