Starije osobe koje pate od insomnije u većem riziku od razvoja depresije

Zdravlje 02. maj 202020:36 > 21:00
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Starije osobe koje pate od poremećaja spavanja mogu da budu izložene mnogo većem riziku od razvoja depresije, pokazala je studija istraživača sa "Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health".

Istraživači, koji su svoja otkrića objavili u stručnom časopisu „Sleep“, analizirali su podatke skoro 600 ljudi starijih od 60 godina koji su posetili centre primarne nege na severoistoku SAD-a. Svi pacijenti su na početku studije ispunili kliničke kriterijume za blaži ili teži oblik depresije. 

POVEZANE VESTI

Istraživači su otkrili da su oni sa obrascem pogoršanja simptoma nesanice tokom sledeće godine imali skoro 30 puta veću šansu da im se uspostavi dijagnoza depresije.

„Ovi rezultati su pokazali da među starijim osobama sa simptomima nesanice postoji rizik od trajne depresije i suicidalnih ideja“, kaže Adam Spira, doktor nauka i profesor na odeljenju za mentalno zdravlje na „Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health“.

Spavanje ili njegov poremećaj dugo se smatrao potencijalnim faktorom rizika za poremećaje raspoloženja, a u novije vreme je proučavan i u vezi sa suicidalnim mislima.

U ranijoj studiji pokazalo se da je kod starijih osoba koje žive u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, a imaju simptome nesanice, veća verovatnoća da će imati suicidne misli. 

U svojoj novoj analizi istraživači su ispitali podatke studije spavanja i mentalnog zdravlja sprovedene od maja 1999. do avgusta 2001., a koja je obuhvatala starije osobe u 20 centara za primarnu negu u Njujorku, Filadelfiji i Pitsburgu.

Analiza je obuhvatila 599 ispitanika, od kojih su 71,6 odsto, bile žene.

Na početku studije prosečna godina starosti ispitanika bila je 70 godina, dve trećine ispunilo je kriterijume za tešku depresiju, dok su ostali zadovoljili kriterijume za blaži oblik depresije.

Analiza je otkrila da su, u poređenju sa onima čiji se san poboljšao, oni s pogoršanjem poremećaja spavanja imali 28,6 puta veću šansu da imaju dijagnozu teške depresije.