CDC na listu dodao šest mogućih simptoma koronavirusa

Zdravlje 29. apr 202015:44 > 16:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pojačan osećaj hladnoće, učestala drhtavica, bolovi u mišićima, glavobolja, bol u grlu i gubitak čula ukusa ili mirisa, su mogući simptomi koronavirusa koji su se našli na listi američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Na njihovoj listi nalazila su se do sada tri simptoma koronavirusa: groznica, kašalj i gubitak daha.

U slučaju otežanog disanja, neprestanih bolova, osećaja pritiska u grudima, prebojenosti usana ili lica (plave usne), zbunjenosti ili veoma teškog razbuđivanja, ljudima sa ovakvim simptomima preporučuje se da odmah zatraže medicinsku pomoć, piše „USA Today“.

POVEZANE VESTI

COVID-19 se u skorije vreme dovodio u vezu i sa nekim drugim simptomima, poput probavnih tegoba i plavičastih ili ljubičastih lezija na prstima ruku ili nogu.

Takođe su prijavljeni i iznenadni moždani udari prouzrokovani koronavirusom kod pacijenata u tridesetim ili četrdesetim godinama do kojih je došlo zbog problema sa zgrušavanjem krvi.

Dr Tomas Oksli, neurohirurg iz bolnice „Mount Sinai Health System“ u Njujorku, primetio je da dolazi do stvaranja velikih ugrušaka u arterijama koji vode teškim moždanim udarima.

„Većina ovih pacijenata nije imala prateće bolesti i bili su kod kuće sa blagim simptomima, a u dva slučaja nije bilo nikakvih simptoma COVID-19, dodao je dr Oksli.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.