Bolnice u SAD beleže smanjen broj pacijenata sa srčanim udarom, boje se korone

Zdravlje 26. apr 202018:37 > 18:40
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Lekari hitne pomoći u Americi primećuju smanjenje broja pacijenata koji dolaze sa srčanim problemima. Neki kažu da su se plašili da idu u bolnicu. Strah od koronavirusa tera ljude da u hitnim situacijama opasnim po život, poput srčanog udara ili moždanog udara, ostanu kod kuće, ukazuje preliminarno istraživanje.

Bez brzog lečenja, neki pacijenti  bi pretrpeli trajnu štetu ili bi došlo do kobnog ishoda. U hitnim službama postoji oko polovine normalnog broja pacijenata, a jedinice za srčani i moždani udar gotovo da su prazne, tvrde lekari u mnogim gradskim medicinskim centrima u Americi.

Neki medicinski stručnjaci strahuju da više ljudi umire od nelečenih hitnih slučajeva nego od koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Nedavno objavljeni rad kardiologa u devet velikih medicinskih centara procenio je da je od početka marta za 38 odsto smanjen broj pacijenata sa ozbiljnim srčanim udarima kojima su hitno potrebne procedure poput otvaranja arterija.

Na klinici u Klivlendu, u jedinici za koronarnu negu od 24 ležaja bilo je samo sedam pacijenata. Obično je jedinica puna.

„Gde su pacijenti?“ pitao je dr Stiven Nisen, kardiolog ove klinike.

„Ova situacija nije normalna,“ konstatovao je dr Nisen i dodao:

“Pacijenti osećaju bol u grudima ali se boja dolaska u bolnicu jer tamo mogu biti pacijenti zaraženi koronavirusom.Čekaju poslednji trenutak da bi došli i tako, uslovno rečeno, lako rešiv problem pretvaraju u katastrofu opasnu po život. Dovode sebe u preveliki rizik, da završe na mehaničkom ventilator i to po nekoliko dana”.

Stacionarno odeljenje za moždani udar u Medicinskom centru Univerziteta Stanford u Kaliforniji obično ima 12 do 15 pacijenata, rekao je direktor ovog centra dr Gregori Albers. Poslednjeg dana aprila uopšte nije bilo pacijenata, što se ranije nije događalo. To je zastrašujuće“, rekao je dr Albers.

Dr Valentin Fuster, urednik časopisa” American College of Cardiology”, rekao je da dobija toliko radova iz celog sveta o strmom padu pacijenata sa srčanim udarom u bolnicama, da  jednostavno ne može da postigne  da ih objavi.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.