Kineska laboratorija: Eksperimentalna vakcina delotvorna kod majmuna

Zdravlje 24. apr 202016:51 > 17:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Andreas Gebert/File Photo

Eksperimentalna vakcina je prvi put "u velikoj meri" zaštitila majmune od koronavirusa, navodi biofarmaceutska kompanija "Sinovac Biotech".

Vakcina koja koristi inertne patogene agense virusa, data je grupi od osam majmuna koji su tri sedmice kasnije veštački zaraženi koronavirusom, navodi ova kompanija.

POVEZANE VESTI

„Četiri makakija (vrsta majmuna) koja su primila jaku dozu vakcine, nisu imala nikakav trag virusa u plućima sedam dana nakon infiriciranja“, navodi laboratorija.

Druga četiri majmuna, kojima je data blaža doza vakcine, imala su povećanje virusnog opterećenja u organizmu, ali su ipak uspela da se odupru bolesti. Ti rezultati moraju još da se provere pre nego što ih naučna zajednica potvrdi.

„Sinovac Biotech“ je 16. aprila počeo klinička testiranja te vakcine na ljudima. Međutim, laboratorija je odbila da za Frans pres prokomentariše ove nalaze.

„Reč je o prvim ozbiljnim predkliničkim podacima koja sam video vezano za eksperimentalnu vakcinu“, prokomentarisao je na Tviteru američki virusolog Florijan Kramer.

Britanski imunolog Lusi Voker ukazuje da je „pitanje da li ta zaštita dugo traje“.

Pored projekta „Sinovac Biotech“., Peking je odobrio druge dve eksperimentalne vakcine, dok je američka laboratorija „Moderna“ sredinom marta saopštila da sprovodi klinička testiranja eksperimentalne vakcine u SAD.

Farmaceutske grupe i istraživačke laboratorije vode trku u razvoju tretmana i vakcina protiv koronavirusa. Procene su da će biti potrebno najmanje 12 do 18 meseci da bi se dobila vakcina.

Pandemija koronavirusa koja je izbila u decembru 2019. u Kini, odnela je više od 190.000 života širom sveta, dok se gotovo 2,7 miliona ljudi zarazilo.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.