Američki lekari zabrinuti: Zgrušavanje krvi prisutno kod težih oblika COVID-19

Zdravlje 23. apr 202016:15 > 16:33
Podeli:
Izvor: (ilustracija)

Lekari sa intezivne nege u američkim bolnicama primetili su da neki pacijenti zaraženi novim koronavirusom imaju sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka, što može biti opasno po život ako ugrušak krene ka srcu ili plućima.

„Broj problema sa zgrušavanjem krvi koje vidim na odeljenju intezivne nege povezani su sa COVID-19“, napisao je doktor Džefri Lorens hematolog iz ”Weill Cornell Medicine” u Njujorku i dodao:

“Izgleda da su problemi sa zgrušavanjem krvi rasprostranjeni kod težih oblika bolesti.“

Dr Lorens i njegove kolege pregledali su dva obdukcijska nalaza  pacijenata i pronašli ugruške krvi u plućima i odmah ispod površine kože, pokazalo je istraživanje objavljeno prošle nedelje.

Takođe su pronašli krvne ugruške ispod površine kože kod tri živa pacijenta.

U Holandiji, studija je otkrila „izuzetno visoke“ stope zgrušavanja krvi među pacijentima  obolelim od COVID-19 na odeljenju intezivne nege.

Međunarodni konzorcijum stručnjaka iz više od 30 bolnica okupio se da bi razmotrio taj problem. Ono što su zaključili je da je nejasno zašto se to dešava ali  i da pacijenti sa koronavirusom mogu da budu predisponirani za stvaranje ugrušaka.

„Ovo je jedno od pitanja povezano sa COVID-19 o kom se trenutno najviše govori“, rekla je dr Mišel Gong, šef odeljenja intezivne nege u medicinskom centru Montefiore u Njujorku.

POVEZANE VESTI

U ovom medicinskom centru su počeli da postavljaju sve pacijente obolele od COVID-19 na niske doze antikoagulanasa kako bi se sprečilo stvaranje ugrušaka, rekla je dr Gong.

 Nisu sve bolnice preduzele taj korak, ali oni su i dalje zabrinuti.

„Postavlja se pitanje da li su ugrušci jedan od razloga zašto ti pacijenti umiru,“ rekao je dr Tod Rajs, vanredni profesor medicine Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu.

Alarmantna stopa krvnih ugrušaka

“Biti bolestan i ležati na odeljenju intenzivne nege je i pre COVID-19,  samo po sebi bilovisoko rizično kada su ugrušci u pitanju. Upravo zbog toga su lekari uvek u pripravnosti na ovom odeljenju“, rekla je dr Gong.

Holandsko istraživanje na 184 pacijenta sa pneumonijom povezanom sa COVID-19  na odeljenju intezivne nege, utvrdilo je da više od 20 odsto ima problem sa zgrušavanjem krvi.

Studija na 81 slično bolesnom pacijentu u Vuhanu u Kini otkrila je postotak zgrušavanja krvi od  25 odsto.

Dr Behnud Bikdeli, koji se bave problemom zgrušavanja krvi, nazvao je te brojeve „alarmantnim“.

Doktor Bikdeli, saradnik kardiovaskularne medicine sa Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija, rekao je da postoje tri glavna razloga zbog kojih pacijenti oboleli od COVID-19 mogu da imaju posebno visok rizik od zgrušavanja krvi.

Jedna je da većina pacijenata koji se teško razbole od koronavirusa imaju osnovne medicinske probleme, poput dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Ovi pacijenti, bez obzira da li imaju koronavirus ili ne,su skloniji zgrušavanju krvi  nego zdrave osobe.

Drugo, jedan način na koji koronavirus može da dovede do smrtnog ishoda pacijenata je kroz „citokinsku oluju“, gde se sam imunološki odgovor tela uključuje. Pacijenti koji to dožive zbog koronavirusa, gripa ili bilo kog drugog razloga izloženi su većem riziku od zgrušavanja krvi.

Treći razlog je taj što bi kod novog koronavirusa moglo da postoji nešto što izaziva stvaranje ugrušaka.

Lekari kažu da je teško tačno reći šta stoji iza onoga što viđaju kod pacijenta obolelih od COVID-19 na odeljenju intezivne nege.

Dr Hibert  smatra da je potrebno uraditi studije kako bi se tačno otkrilo kolika je učestalost zgrušavanja krvi među pacijentima koji imaju koronavirus.

Škakljivo rešenje

Rešavanje problema sa zgrušavanjem krvi može biti teško. Iako se mala doza antikoagulanasa za sprečavanje stvaranja ugrušaka obično smatra niskorizičnom, to kod nekih pacijenata možda neće biti dovoljno za sprečavanje stvaranja ugrušaka.

Davanje većih doza, međutim, pacijentu može preterano razrediti krv i dovesti do toga da iskrvari previše, što može biti smrtonosno. To ostavlja lekara u zagonetki.

Neki pacijenti mogu imati koristi od većih doza antikoagulanasa krvi jer su teško bolesni od COVID-19, a njihovi krvni testovi pokazuju da imaju povišen nivo D-dimera, supstance koja ukazuje da bi mogli imati problema sa zgrušavanjem krvi.

Lekari sa Harvarda predložili su da se uradi veliko istraživanje o antikoagulansima  za ove pacijente, rekla je dr Hibert.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.