Bakterije i virusi se ne zadržavaju na kosi

Zdravlje 19. apr. 202022:00 > 22:26
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Temeljno pranje ruku može da spreči infekcije bakterijama ili virusima koje bismo mogli da pokupimo sa uobičajenih površina poput rukohvata ili dugmića u liftu. A šta je sa bakterijama i virusima koji bi mogli da budu prisutni na našoj kosi ili na samom vlasištu?

Uloga šampona je čišćenje vlasišta i kose od nakupljene prljavštine i viška masnoće, a pokazao se prilično delotvornim i kod uklanjanja mikroorganizama.

POVEZANE VESTI

“Postupak pranja i ispiranja razređuje i ispira mikrobe sa vaše kose. Mnogi šamponi sadrže deterdžent za uklanjanje prirodnih ulja sa kose, a neki od tih deterdženata imaju sposobnost otapanja membrana na određenim bakterijama i virusima, pa ih na taj način uništavaju“, rekao je Stenli Maloj, doktor nauka i saradnik potpredsednika za istraživanje i inovacije na Univerzitetu San Diego.

On takođe napominje da šamponi sadrže blaže deterdžente u poređenju sa tipičnim sapunima. Zbog toga šampon ne isušuje previše vlasište i kosu. Iako se može činiti da  je šampon manje efikasan u uništavanju patogena, on je i dalje vrlo delotvoran kod njihovog ispiranja.

Takođe, kosa je porozna, a opšte je poznato da se virusi ne zadržavaju toliko dugo na poroznim površinama kao na neporoznim površinama.

 Da biste bili dodatno oprezni, možda biste trebali da razmislite o učestalijem pranju kose ako ste bili u blizini nekoga ko je bolestan ili u vreme sezone gripa.

Takođe je važno da održavate čistim četke i češljeve, šnale i gumice za kosu. Dovoljno je da ih prebrišete alkoholom ili ih jednostavno operete sapunom i vodom.