Alergolog o tome kako da razlikujete alergiju od simptoma koronavirusa

Zdravlje 17. apr. 202017:38 > 17:39
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Doktorka Dragana Tadić, alergolog i imunolog u KC Bežanijska kosa, kaže za N1 da osobe koje imaju respiratorne alergije nisu ugroženije od koronavirusa od drugih. Upitana kako razlikovati alergiju od simptoma koronavirusa, doktorka kaže da je osnovna razlika - temperatura.

Doktorka je naglasila da osobe koje imaju respiratorne alergije, u koje spadaju i polenske alergije, nisu imunokompromitovane osobe, odnosno – one nemaju smanjen imunitet kako se laički veruje, pa samim tim nemaju povećanu ugroženost od infekcije koronavirusa.

Upitana na koji način da se razlikuje alergija na polen od blagih simptoma koronavirusa, doktorka kaže da je osnovna razlika – temperatura.

Osobe koje imaju polenske alergije nemaju povišenu temperaturu, navodi. Polenske alergije su sezonske, javljaju se svake godine u isto vreme, pa većina pacijenata zna tačno unapred kad njihove tegobe dolaze, kaže doktorka koja podseća da su to kijanje u serijama, svrab nosa, svrab očiju, zapušenost nosa, povećana vodenasta sekrecija iz nosa – što se, navodi, ne sreće često kod gripoznog stanja. To su simptomi koje nemamo kod kovida, dodaje doktorka, navodeći da su simptomi koronavirusa povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, gušobolja, kratak dah…

Kod nas na tržištu ima dovoljno lekova za osobe koje imaju probleme sa alergijama, kaže sagovornica N1.

Doktorka podvlači da se za polenske alergije daju antihistaminici, ali i nazalni glukokortikosteroidi. Kaže da se postavilo pitanje da li glukokortikosteroidi mogu da se daju u vreme pandemije, ali da su pre nekoliko dana Evropska akademija za alergologiju i ARIA izdale saopštenje u kojem se kaže da je primena nazalnih kortikosteroida dozvoljena i da se ne mora prekidati čak i kod pacijenata koji su zaraženi kovidom, sa blažim simptomoma.

„Naši pacijenti, koji primaju imunoterapiju zbog lečenja ove vrste alergija, tu terapiju treba da nastave da primaju, čak i pacijenti koji imaju blagi oblik kovida ne treba da prekidaju terapiju bez obzira na infekciju“, kaže dr Tadić.

Kako ističe, mart i april su meseci kada su u vazduhu prisutni alergeni polena drveća, a u aprilu su visoke koncentracije polena breze. Kada ima kiše i kada je hladno, kiša spere polenovo zrno i tada su tegobe malo manje izražene, sada kad su lepi dani – sada su izražene smetnje kod pacijenata koji  imaju tu vrstu oboljenja, dodaje.

Zato, pacijentima se preporučuje da što manje izlaze napolje, naročito u ranim jutarnjim satima kad je najveća koncentracija polena.

To je i jedan od načina da se napravi razlika između simptoma alergijske kijavice i kovida ili virusne infekcije, kaže gošća N1, koja dodaje da ako su u zatvorenom prostoru tegobe manje nego na otvorenom, onda se može govoriti o alergijskoj kijavici. Takođe indikator razlike je i upotreba lekova za polensku alergiju, pa, kako kaže dr Tadić, ukoliko se tegobe smanjuju sa prepisanom terapijom, to govori u prilog tome da je reč o alergijskoj kijavici.

Doktorka savetuje – preventivu, da se što manje vremena provodi u prirodi u ovom periodu godine, da se vodi računa o nosnoj duplji (ispiranje fiziološkim rastvorom), da se primenjuje simptomatska terapija po savetu alergologa i za pacijente koji su na imunoterapiji – da nastave sa tim uz konsultaciju sa svojim alergologom.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.