Dvoje zaraženih u Južnoj Koreji ozdravilo nakon lečenja plazmom

Zdravlje 07. apr 202017:15 > 17:54
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Dve osobe starije dobi iz Južne Koreje, obolelo od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća nakon lečenja plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa, objavili su danas naučnici.

Naučnici su utvrdili da je pacijente obolele od COVID-19 moguće lečiti plazmom pacijenata koji su savladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitiela.  

Terapija plazmom mogla bi da bude „alternativo lečenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reagiraju dobro na antivirusne lekove”, rekao je dr Čo Džen-Jong iz bolnice “Severance” u Seulu, gde se dvoje obolelih nalazi na lečenju.  

POVEZANE VESTI

Ali potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazala njena efikasnost, dodao je.  

Jedan oboleli je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitela od izlečenog pacijenta starog oko dvadeset godina..  

Zdravstveno stanje druge pacijentkinje, 67-godišnje žene, nije se u početku poboljšalo uzimanjem liekova, tačnije lekova protiv malarije, i terapijom kiseonikom.  

Kvon Džun-Vuk, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocenio je da je lečenje plazmom „važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lekovi ni vakcina protiv COVID-19.  

Terapija plazmom već je pokazala svoju delotvornost, tokom eksperimentalnog lečenja malih razmera od drugih zaraznih bolesti kao što su Ebola i SARS.

  U bolnicama u Parizu upravo se sprovodi istraživanje na 60 obolelih. Eksperimenti se sprovode i u SAD-u i Kini.