Trkulja: Ima razloga za optimizam – vakcina možda u prvoj polovini 2021.

Zdravlje 06. apr 202008:47 > 09:25
Podeli:
Izvor: N1

"Imamo razloge za optimizam da će period do vakcine biti kraći, jer je neverovatan nivo deljenja informacija u stručnom svetu, možemo da budemo optimisti da će u prvoj polovini naredne godine biti registrovana prva vakcina", smatra dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia.

Poslednjih meseci je glavno pitanje kako pobediti koronavirus i kada ćemo imati lek, a pre svega vakcinu.

Udruženje proizvođača inovativnih lekova – Inovia, okuplja 17 proizvođača lekova koji posluju u Srbiji. Neki od njih intezivno rade na dobijanju adekvatne terapije za koronavirus.

„Situacija se menja iz dana u dan, zdravstveni sistemi uspevaju da funkcionišu, organizovano se radi u laboratorijama, imamo početak kliničkih ispitivanja, tako da može da se desi da u 12 do 18 meseci dobijemo lek ili vakcinu protiv korone“, navodi Trkulja.

POVEZANE VESTI:

On je objasnio da je dug period od kada se otkrije aktivna suspstanca ili proizvede dovoljno dobar materijal do dobijanja dozvole za promet.

„U pitanju su vrlo strogi zahtevi. Za bolest kao što je trenutna pandemija, pre nego što pustite nešto morate da budete sigurni da je efikasno i bezbedno. Možda postoje određeni materijali za koje može da se kaže da će biti lek ili vakcina, ali oni moraju da prođu ozbiljne provere“, objasnio je on.  

Kaže da je nivo saradnje bez presedana i da su same kompanije koje imaju iskustvo otvorile svoje arhive i podelile znanje, kao i da se naučna zajednica se uključila.

„To nam daje optimizam da bi vakcina mogla da dođe ranije“, poručio je Trkulja.

Govoreći o terapiji krvnom plazmom, Trkulja je rekao da se to pokazalo kao efikasno i brzo rešenje, ali da ne može biti dugoročno.  

„Uzimaju se gotova antitela od ljudi koji su preležali bolest, to može da pomogne onima koji su zaraženi, ali to nije dugoročno rešenje i ne može da pomogne većem broju ljudi, jer nemate dovoljno plazme. Niti je to način da steknete imunitet, što je najvažnije u borbi s bolesti, virus se lako prenosi, jedini način da ga zaustavite je da postoji puno onih koji su imuni zato što su preležali bolest, što nije dobro, ili onih koji su vakcinisani“, objasnio je Trkulja.

Kada je u pitanju situacija za lekovima za hronične bolesnike, Trkulja kaže da se susreću sa mnogim izazovima, jer u Srbiji i Evropi postoje restrikcije kretanja, pa je teško organizovati proizvodnju i snabdevanje lekovima.

„Kompanije se trude da podignu kapacitete za proizvodnju svih lekova, mi zahvaljujući određenim merama uspevamo da snabdevamo srpsko tržište, nismo imali problem da se ugovorene količine lekova proizvedu i dopreme do Srbije. Građani da pomognu tako što neće da prave zalihe, da ne dođemo u situaciju da jedna zemlja ima više lekova nego što joj treba, a neka druga da nema uopšte“, rekao je direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.