U Francuskoj počinje testiranje krvne plazme osoba koje su prebolele COVID-19

Zdravlje 04. apr 202023:57 > 05. apr 2020 00:44
Podeli:
Izvor: Reuters/Shannon Stapleton

U Francuskoj 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su prebolele COVID-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje.

„To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboleli COVID-19, a koja sadrži antitela na virus i koja bi taj imunitet mogla preneti na pacijenta koji boluje od COVID-19“, navodi se u zajedničkom saopštenju Pariske univerzitetske bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).  

POVEZANE VESTI

„Krvna plazma osoba koje su prebolele COVID-19 sadrži antitela koja je njihov organizam razvio. Ta antitela mogu pomoći  pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore sa virusom“.  

Kliničko ispitivanje nazvano „Coviplasm“ vodiće profesorka Karin Lakomb i profesor Pjer Tibergjan.  

Ciljano prouzorkovanje organizuje se od utorka u nekim francuskim pokrajinama kod 200 pacijenata koji su ozdravili pre najmanje 14 dana.  

„Pacijenti koji su ozdravili od COVID-19 biće pozvani da daju plazmu EFS-u“, navodi se u saopštenju.  

„Prvi rezultati mogli bi se znati za dve do tri nedelje od početka kliničkog ispitivanja“ koje se , u zavisnosti od rezultata može proširiti.  

Plazma rekonvalescenata, tečni deo krvi u kom su koncentrisana antitela nakon bolesti, već se pokazala kao delotvorna u istraživanjima manjih razmera u vezi sa drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.  

Američka agencija za lekove „Food and Drug Administration” odobrila je takvo eksperimentalno lečenje koronavirusa. Testiranje se sprovodi i u Kini.