Italijanski inženjeri pronašli način da povežu masku za ronjenje sa respiratorom

Zdravlje 30. mar. 202021:30 > 21:35
Podeli:
Izvor: Axel Heimken/Pool via REUTERS

Italijanska inženjerska firma "Isinnova" pomaže lokalnim bolnicama zahvaljujući jednostavnom, ali genijalnom pronalasku, piše sajt mymodernmet.com.

Italijanska inženjerska firma „Isinnova“ pomaže lokalnim bolnicama zahvaljujući jednostavnom, ali genijalnom pronalasku, piše sajt mymodernmet.com.

Ta inovativna kompanija je iz Breše, u Lombardiji, gde je gotovo polovina obolelih od COVID-19 u Italiji.

POVEZANE VESTI

 Renato Favero, bivši lekar bolnice Gardone Valtrompia, predložio je „Isinnovi“, da se jednostavna maska za ronjenje na dah, koja prekriva celo lice, a prodaje je firma za sportsku robu „Decathlon“, jednostavno prilagodi da može da se koristi kao maska „C-PAP“ za podintenzivnu terapiju.

Način da se maska za ronjenje poveže sa respiratorom, rešili su inženjeri firme „Isinnova“. Dizajnirali su „ventil Charlotte“ koji se lako pravi 3D štampačem kako bi se maska povezala s respiratorom ili s bocom kiseonika.

Prototip je uspešno isproban u bolnici u Kiari, kod Breše.

„Isinnova“ podvlači da njen ventil, iako funkcionalan, nije zvanično odobren medicinski proizvod i treba ga koristiti samo kada postoji ekstremni manjak medicinske opreme.

Da bi sprečila druge firme da prave ventil i prodaju ga, „Isinnova“ je patentirala dizajn koji besplatno mogu da koriste sve bolnice kojima je hitno potreban.

„Isinnova“ je na svojoj veb-stranici objavila datoteke za 3D štampanje ventila, kao i saglasnost pacijenta za korišćenje maske, koji je u Italiji pravno obavezujući.

Korisnici u inostranstvu treba da konsultuju lokalne vlasti i zakone, piše sajt mymodernmet.com.