Kineska doktorka u Srbiji: Najvažnije je brzo otkrivanje virusa i lečenje

Zdravlje 29. mar 202020:48 > 20:53
Podeli:
Izvor: Reuters/Shannon Stapleton

Kineska doktorka Ksiong Jan, koja je stigla u Srbiju u timu kineskih stručnjaka, izjavila je da nema velikih problema u lečenju koronavirusa ako se na vreme otkrije i počne lečenje, kao i da je veoma važno da ljudi ne dođu u situaciju da koriste respiratore.

„Naša iskustva govore da su rano otkrivanje, rana izolacija i lečenje jako važni“, rekla je Ksiong za Blic.

POVEZANE VESTI

Ona je naglasila da je ovo bolest kod koje 80 odsto zaraženih ima lakše simptome ili srednje teške, a da se kod 20 odsto pacijenata javljaju teški simptomi ili kritično stanje.

Prema njenim rečima, iz tog razloga je veoma važno da se što pre otkrije kako bi na vreme počelo lečenje da se ne bi došlo do 20 odsto teško obolelih.

Ona je naglasila da je Kina 23. januara stupila u ozbiljnu situaciju suočavanja sa virusom i da je posle dva meseca primetno poboljšanje, a stvar počinju da se odvijaju pozitivnim tokom.

„Ukoliko se Srbija bude ponašala kao Kina, odnosno ukoliko situacija u Srbiji bude kao u Kini, na osnovu našeg iskustva, to bi možda moglo da potraje toliko“, rekla je Ksiong Jan odgovarajući na pitanje kada se može očekivati vraćanje normalnom životu.