Kon: Možemo očekivati ponovni rast broja obolelih od koronavirusa

Zdravlje 29. mar. 202020:29 > 20:31
Podeli:
Izvor: Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da se nakon današnjeg dana, kada je u odnosu na juče zabeležen manji broj novoregistrovanih slučajeva koronavirusa, ponovo može očekivati skok broja obolelih, ali da sveukupno dolaze topliji dani, kada se očekuje slabljenje prenosivosti virusa.

On je za Radio-televiziju Srbije ponovio da se od četvrte sedmice očekuje nagli porast obolelih od COVID-19, da se Srbija po pitanju zdravstvene krize nalazi u najtežim nedeljama, ali da očekuje da trenutne mere koje propisuje državi daju rezultate.Očekuje da će sadašnje mere dati rezultate, i ponovio da se nalazimo u najtežim nedeljama.

POVEZANE VESTI

 „Suština je u tome da je sada nama pridržavanje mera apsolutno neophodno. Ovo su krucijalne nedelje. Ako (rast obolelih) uspemo da zaustavimo, nadamo se da će i u zapadnoj Evropi doći do popuštanja bolesti, to je povezano, rezultat treba na kraju da bude da svi zajedno pobedjujemo“, ocenio je Kon.

Naveo je i da je protiv uvođenja novih restriktivnih mera, rekao je da je vlast ta koja će da odlučuje o njima, kao i da je izazov koji je pred Srbijom to da sve restriktivne mere koje su sada na snazi poštuju.

Kon je takođe pozvao medicinske radnike da se pripreme za predstojeće nedelje, da vežbaju stavljanje i skidanje zaštitne opreme, i da „tada daju sve od sebe“.

„Svi (medicinski radnici) moraju iz sebe da izvuku još više… Ako društvo nađe snage društvo da se odupre ovakvom izazovu, to znači da je ono je položilo život i sačuvalo živote“, kazao je Kon.