Konzumiranje alkohola u samoizolaciji ne donosi rešenje

Zdravlje 27. mar. 202021:17 > 21:47
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Stručnjaci upozoravaju da ne posežete za alkoholom u nadi da ćete se zbog njega bolje osećati usled mera preduzetih zbog pandemije koronavirusa.

Eksperti iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su upozorili ljude na kozumiranje alkohola i šta to može doneti u ovoj situaciji.

“Alkohol je beskorisna strategija kod suočavanja sa stresom dok ste u izolaciji zbog koronavirusa”, rekao je stručnjak iz SZO.  

POVEZANE VESTI

Ipak, stručnjaci otkrivaju da je osećaj usamljenosti, besciljnosti, neizvsnosti i dosade sasvim normalan u ovakvim okolnostima i da ljudi ne treba da brinu da se to samo njima dešava, svi mi sada to prolazimo. Sve je to deo psihičkog obrambenog sistema čoveka i da je bolje izraziti sve te osećaje nego ih skupljati u sebi.

Ako želite, popijte čašu vina ili piva uz ručak ili večeru, ali preterivanje nikako nije preporučljivo jer su velike šanse da će izazvati još veći osećaj depresije i beznađa u nekom trenutku.

“Kad ste zatvoreni u kući najvažnije je da održavate neku rutinu jer će vam to dati osećaj kontrole i reda.Osim toga, za psihičko i fizičko zdravlje je najvažnije da se zdravo hranite, vežbate i spavate “,rekla je dr Ajša Malik iz SZO.

Osvestite stres

Svaka uspešna ideja koja se bavi stresom izgrađena je na istom principu: treba tačno znati šta nam prouzrokuje stres i kako se on kod nas manifestuje, kako fizički tako i emocionalno. Kad znate svoje okidače i simptome, lakše ćete izbeći stresne situacije ili ćete naći način, ukoliko do njih ipak dođe, da se sa njima nosite.