Prerano ukidanje mera može ubrzati drugi talas koronavirusa

Zdravlje 27. mar. 202011:55 > 11:59
Podeli:
Izvor: REUTERS/Henry Romero

Odlaganje ponovnog otvaranja škola i pokretanja poslovnih aktivnosti u ishodištu epidemije u Kini mogla bi da odloži mogući drugi talas epidemije i omogući zdravstvenom sistemu da se oporavi, ocenili su naučnici pozivajući svet da pomno prati razvoj stanja u Vuhanu.

Nakon uspešnih mera ograničavanja širenja virusa i seljenja žarišta epidemije u Europu, Kina je nakon dva meseca ublažila mere u gradu Vuhanu u kome je koronavirus, prema mišljenju stručnjaka, prešao krajem prošle godine na ljude s divljih životinja.  

Naučnici u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu “Lancet Public Health” ukazuju na to da bi zadržavanje restriktivnih mera u Vuhanu do aprila moglo da odloži potencijalni drugi talas bolesti  COVID-19 izazvane koronavirusom na kasniji deo ove godine.  

POVEZANE VESTI

To bi dalo zdravstvenim službama više vremena da se oporave i potencijalno bi spasilo živote.   „Grad sada mora da budevrlo oprezan kako bi izbegao prerano ukidanje mera socijalnog distanciranja jer bi to moglo da dovede do ranijeg vrhunca drugog talasa epidemije“, napisao je Keša Prem, specijalista iz ”London School of Hygiene & Tropical Medicine” (LSHTM), koji je vodio istraživanje.    

Studija je matematičkim modelima simulirala slučajeve odlaganja početka škole i poslovnih aktivnosti odnosno ranijeg ukidanja ograničenja  u Vuhanu, gradu od 11 miliona ljudi čije je ime za veći deo sveta postalo sinonim za epidemiju koronavirusa.  

Ukidanje mera u ovom trenutku imalo bi za posledicu da se drugi talas epidemije dogodi već krajem avgusta, pokazuje analiza.   Zadržavanje mera ograničenja do aprila verovatno bi odložila vrhunac drugog talasa do oktobra što bi dalo zdravstvenoj službi vremena da se oporavi.  

Strahovi od ponovnog izbijanja bolesti   Ti zaključci zaključci su „od presudne važnosti za one koji donose odluke o merama bilo gde“, rekao je Tim Kolburn, stručnjak za globalnu epidemiologiju  na  “University College London” koji nije bio direktno uključen u studiju.  

Zatečene brzim širenjem bolesti vlade širom sveta nastoje da kopiraju kineski pristup merama zabrana istovremeno nastojeći  da dokuče rizike ponovne pojave bolesti nakon što prođe vrhunac epidemije u njihovim zemljama.  

„Naši rezultati ne bi izgledali isto u drugim zemljama“, kaže  Jang Liu, stručnjak na LSHTM-u koji je radio na istraživanju.  

„Mislimo da je jedna stvar primenjiva svuda – mere socijalnog distanciranja su vrlo korisne i moramo da ih pažljivo ukidamo da bismo izbegli naknadne talase bolesti.  Ako ti talasi stignu prebrzo to bi moglo da preoptereti zdravstvene sisteme“.  

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izneo je isto mišljenje upozorivši da su mere ograničavanja kontakata najbolji način ograničavanja širenja zaraze.  

„Poslednja stvar koja bilo kojoj zemlji treba je da otvori škole i pokrene poslovne aktivnosti i zatim bude prisiljena da ih ponovno zatvori zbog ponovne pojave bolesti“, rekao je Gebrejesus.