Prenos koronavirusa u trudnoći je redak, ali moguć

Zdravlje 26. mar. 202020:57 > 21:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Agencija gazeta

Prenos novog koronavirusa s majke na dete tokom trudnoće je moguć, mada se retko događa, pokazuje studija kineskih naučnika koja je danas objavljena.

Grupa kineskih naučnika, koja je svoje zaključke objavila „Journal of the American Medical Association“ (JAMA), pratila je 33 trudnice u gradu Vuhanu, gde je virus prvi put identifikovan i otkrila da su samo tri novorođenčeta bila zaražena, što je stopa od devet odsto.  

„Budući da su tokom porođaja bile preduzete stroge mere kontrole i prevencije zaraze, moguće je da su sojevi SARS-CoV-2 u gornjim disajnim putevima i anusu novorođenčadi poticali od majke“, dodaju kineski istraživači.     

POVEZANE VESTI

 Sva tri zaražena novorođenčeta bili su dečaci rođeni carskim rezom jer su majke bolovale od upale pluća kao posledice koronavirusa.   

edan od njih rođen je pre termina , nakon 31. nedelje trudnoće i upućen je na odeljenje l intenzivne nege.   Druga dva novorođenčeta imala su temperaturu i bila su letargična, a jedan je dobio upalu pluća. Obe bebe su smeštena na intenzivnu negu i  bila su negativna na virus šest dana nakon rođenja.  

Nedonošče je bilo u najtežem stanju, sa upalom pluća, disajnim tegobama i opštom infekcijom. Izlečen je zahvaljujući lečenju na intenzivnoj negi, gde je bio na respiratoru i antibioticima. Sedmog dana nakon rođenja bio je negativan na koronavirus. Sve tri bebe su preživele.  

Kineski stručnjaci su ranije  izveštavali o slučaju takozvane vertikalne transmisije s majke na dete, kada je dete bilo pozitivno na virus 30 sati nakon rođenja.  

Virus se može preneti preko posteljice ili tokom porođaja.  

„Zato je veoma važno testirati sve trudnice i primeniti stroge mere kontrole zaraze, zaražene majke smestiti u karantin, a novorođenčad pažljivo pratiti“, navodi se u zaključku kineske studije.