Stevanović o koronavirusu na odeći: Pranje u veš mašini završava posao

Zdravlje 26. mar. 202017:20 > 17:24
Podeli:
Izvor: TANJUG/VLADA REPUBLIKA SRBIJA/SLOBODAN MILJEVIC

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović objasnio je da je moguća kontaminacija odevnih predmeta ili kose koronavirusom, ali da tako ne možemo direktno da se zarazimo. Kako je istakao, zaraza uglavnom zahteva dopunsku kontaminaciju ruku kojom bismo posle virus preneli do sluznice ili oka.

„Morate da dotaknete rukom ili kontaminiranom rukavicom oko“, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Rekao je i da nije potreban poseban tretman odeće osoba zaraženih koronavirusom, i da „pranje u veš mašini završava posao“.

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović ponovila je da je važno primenjivati lične mere zaštite i u radnom i u životnom prostoru.

„Dezinfekcija je sada potrebna, alkoholna sredstva značajna“, istakla je Jovanović i dodala da je poželjno alkoholom redovno dezinfikovati prostore sa kojima smo najčešće u kontaktu, poput kupatila i kuhinje.

Lekari su istakli i da građani nikako ne smeju da uzimaju lekove na svoju ruku. Antibiotici, prema rečima Verice Jovanović, nisu prevencija za koronavirus i ljudi njihovim uzimanjem dovode sebe u rizik da antibiotik neće delovati kada im bude zaista potreban.

„Upotreba lekova nije potrebna, osim ako lekar ne propiše“, istakla je direkotka „Batuta“.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.