Saveti stručnjaka: Konstruktivno provodite vreme uz zdrave životne navike

Zdravlje 25. mar. 202018:06 > 18:29
Podeli:
Izvor: N1

"Savetujemo svima onima koji su izolaciji ili im je ograničeno kretanje da konstruktivno provode svoje vreme, upražnjavaju zdrave navike života, izbegavaju cigarete, alkohol i sedative, a kada osete diskomfor - okrenite broj 0800 309-309 i psiholozi i pihijatri su tu da vam daju savete za prevazilaženje stanja", rekla je za N1 direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić.

Ivana Stašević Karličić poručuje da je podrška i promocija mentalnog zdravlja potrebna, a s obzirom na situaciju gde zdravstveni sistem pokušava da zaštiti zdravlje od prvog časa – mislilo se i na mentalno zdravlje.

„Počela je da radi linija za podršku svima koji se boje. Telefon je 0800 309-309 koji je besplatan, 24 sata su dežurni psihijatri i psiholozi odgovaraju na sva pitanja koja se odnose na lični diskomfor u vezi a situacijom“, navela je. 

Rekla je da je angažovano 20 ljudi, da tri operatera mogu u isto vreme da razgovaraju, kao i da je za devet dana bilo 1.200 poziva.

„Prvih dana građani su se javljali da pitaju o virusu, simptomima, za druge brojeve telefona, već trećeg dana kad smo se ustalili krenuli su da izražavju strah, brigu, strepnju, a od pre dva dana zovu nas i hronični pacijenti“, objasnila je.

Stašević Karličić navodi da ljudi strahuju od nepoznatog.

„Epidemija je i društvena kriza i normalno je da osećaju strah, strah nas je odžao kroz evoluciju, on nas može podstaći da bolje pratimo preventivne mere. Postoji i situacija kada strah može preći meru i može da dođe do panike, koja je štetna“, objasnila je.

Navodi da je prva tačka s koje su krenuli u dalekosežnom planu pravilno informisanje i da svim građanima daju tačne informacije u vezi sa virusom.

„Upućujemo ih na relevantne izvore informacija sajt ministarstva zdravlja,Batutua i SZO. Očekujemo strah od gubitka voljenih, egzistencijalni strah, šta posle ovoga, radimo intervenciju u krizi. Plan je mnogo širi od trenutnog pružanja podrške. Kada opasnost prođe, susrećemo se sa posttraumatskim stresom“.  

Na pitanje kako pomažu onima koji im se obrate, Stašević Karličić je rekla da ih suočavaju sa tim da moraju da se naviknu da je završeno s komforom od pre vanrednog stanja i da neke svari i modaliteti moraju da se menjaju.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo, i na stranici Koronavirus.