Muzička terapija olakšava oporavak nakon moždanog udara

Zdravlje 08. mar. 202003:09 > 03:37
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Terapija muzikom pomaže pacijentima koji su doživeli moždani udar da se oporave, stimulišući mozak i podižući raspoloženje, pokazalo je istraživanje.

U prvoj takvoj studiji istraživači su procenili da muzička terapija poboljšava život pacijenata koji su imali moždani udar.

On je jedan od vodećih uzročnika invaliditeta, koji dovodi do problema sa motoričkim sposobnostima.

Tokom sprovođenja studije, naučnici su otkrili da je sviranje klavira, bubnjeva i udaraljki, kao i upotreba ajpeda, podiglo opšte raspoloženje pacijenata i pomoglo im da se koncentrišu.

POVEZANE VESTI

 Takođe je otkriveno da su seanse pomogle u rehabilitaciji ruku poboljšavajući spretnost prstiju. Ponavljanje je bilo ključno za pomoć pacijentima da se oporave.

Pored problema sa govorom, oboleli se bore sa pamćenjem, pa čak i sa promenama unutar same ličnosti. Osećanja ljutnje, anksioznosti ili depresije, uobičajena su nakon moždanog udara.

Studiju je vodio Dr Alek Strit sa Univerziteta Anglia Ruskin (ARU), a izvedena je na odeljenju za moždani udar i rehabilitaciju u bolnici Adenbruk u Kembridžu.

Neurološke muzičke terapije (NMT) izvedene su uporedo sa postojećim tretmanima rehabilitacije moždanog udara fizioterapijom, radnom terapijom, logopedskom terapijom i kliničkom psihologijom.

Ukupno 177 pacijenata učestvovalo je u 675 sesija NMT-a tokom dve godine, pokazuju nalazi objavljeni u časopisu “Topics in Stroke Rehabilitation”.

NMT se u proseku pokazao „koristan“ ili „veoma koristan“ za 139 pacijenata, rođaka i bolničkog osoblja. Od 52 pacijenta koji su ispunili upitnike koji se odnose na raspoloženje, došlo je do smanjenja „tužnih“ i porasta „zadovoljnih“ odgovora odmah nakon sesije.

Govorni i jezični terapeuti primetili su pozitivan uticaj na uzbuđenje i angažman pacijenata.

Takođe su izvestili da NMT može pomoći pacijentima da prevaziđu loše raspoloženje i umor, oboje su uobičajeni nakon moždanog udara, i zato će imati koristi u njihovoj rehabilitaciji.

“Naša studija je otkrila da su neurološku muzičku terapiju s oduševljenjem prihvatili i pacijenti i njihovi rođaci i osoblje bolnice”, rekao je dr Strit i dodao:

 „Činjenica da je tokom dve godine obavljeno 675 sesija je jasan pokazatelj uspešnosti lečenja. To pokazuje da osoblje upućuje pacijente jer razumeju mehanizme vežbi i mogu videti kako im to može koristiti.”

Osoblje je smatralo da je upotreba muzike i instrumenata omogućila pacijentima da postignu veliki broj ponavljanja da bi postigli svoj cilj.

„Smatrali su da vežbe izgledaju manje klinički, jer pacijenti sviraju muziku sa muzičkim terapeutom, a od vežbi dobijaju neposredne povratne informacije, kroz zvukove koje stvaraju“, objasnio je doktor.

„Poslednji nalazi ukazuju na to da se za pojedince muzička terapija pokazala kao korisna i da može imati važnu ulogu u njihovom oporavku”, rekao je glavni istraživač Ričard Frensis.